
“כמו הוריה של שושנה שעלו מתימן, והטמיעו בנו את כל סממני הסדר, כך אנחנו שומרים ומטמיעים בילדינו ונכדינו” מספרים אבי ושושנה סיאני מכפר סבא. סדר פסח כהלכתו על דקדוקיו כיד המסורת התימנית, ללא רבב. אבי עלה בגיל 6 מתימן, גמלאי ושושנה עוזרת גננת 40 שנה, נולדה בישראל. 4 ילדים, 4 נכדים.
ובכן, מה זה סדר תימני מסורתי?
“ההגדה שלנו נקראת בהיגוי תימני וחלקה בארמית, טעמי הקריאה הם צנעניים (מצנעה). למשל “מה חבאר הדא לילה”. השולחן מקושט מסביב בירקות הסדר – חסה, סלרי, בצל ירוק, פטרוזיליה, צנון, עלים. מאכלי הסדר מכוסים במפה והמצות במפית רקמת הסבתא, אורגינל. אסור לגעת באוכל לפני הזמן ואסור לפטפט בקריאת ההגדה. את 4 הכוסיות שוטפים במים אחרי כל הרמת כוסית. לא מגעילים כלים כי יש לנו כלים מיוחדים לפסח. ב 10 המכות, על כל מכה מוזגים יין על חול ואת החול הרווי ביין משליכים החוצה לזכר המכות. רק אחרי הקידוש מסירים את מפת השולחן לתחילת האוכל. האכילה לפי הסדר על פי הברכות, אין לסטות כהוא זה. הרבה בשר, בעיקר בקר וראש של עגל במרק, ביצים וחזרת וכל השאר. ולא מסתייגים גם מגפילטע פיש וקניידלך.
חוגגים עם 14 בני המשפחה שמחים עם מה נשתנה, אחד מי יודע, היא שעמדה, חד גדיא ושאר שירי פסח הידועים.
אבי סיאני, המוביל, התפרסם בזמנו כרקדן בהופעות בעולם עם להקות מקצועניות רבות, ביניהם בארה”ב, ברזיל, אירופה, כפ”ס, וגם במחזמר הלו דולי עם חנה מרון, ציפי שביט, גדי יגיל, שרגא פרידמן ועוד סלבס. הוא גם תלמידה של מרתה גרהם וגם מדריך מוסמך.
וכך, בוילה שלהם בשכונת גאולים, בלב המודרניזציה של ימינו, נשמרת באדיקות מסורת רבת שנים של ארץ אבותיהם – תימן.
מתכון לחרוסת של שושנה:
תמרים, צימוקים, אגוזים, תפוח, תבלינים ג’ינג’ר, קינמון, דילול ביין, מוסיפים סומסום, טוחנים.