
גם השנה החליטו עיריות הוד השרון וכפר סבא לבטל את אירועי יום העצמאות המרכזיים, צעד שמוביל לחיסכון של מיליוני שקלים לקופת העירייה – אך מעלה שאלות בקרב התושבים.
במשך שנים רבות היה יום העצמאות היום היחיד בשנה שבו הרשויות המקומיות השקיעו סכומים משמעותיים בהפקות ענק: הופעות של אמנים מובילים, מופעי זיקוקים מרהיבים ואירועים לכל המשפחה – הכול ללא עלות לתושבים.
בהוד השרון נהגו רבים להגיע לפארק ארבע עונות, לפרוס שמיכה וליהנות משלל מופעים.
בכפר סבא התמלא רחוב ויצמן בעשרות אלפי תושבים שצעדו מקניון ערים ועד רחוב רוטשילד, ונהנו מהופעות, דוכנים, שירה וזיקוקים.
כבר לפני כ-30 שנה עלתה ביקורת בנושא. חברי מועצת עיר בהוד השרון מחו אז על הוצאות גבוהות לחגיגות, בטענה כי מדובר בניסיון “לקנות” את לב הבוחרים. מנגד, נטען כי מדובר בהחזר ראוי לתושבים: כספי הארנונה שנגבים לאורך השנה צריכים לבוא לידי ביטוי גם באירועים קהילתיים פתוחים וחינמיים.
לשם המחשה: אם עלות אירועי יום העצמאות בהוד השרון עומדת על כ-2 מיליון שקלים, ובעיר כ-28 אלף בתי אב משלמי ארנונה – מדובר בעלות של כ-71 שקלים בלבד לכל בית אב. סכום נמוך יחסית, שמאפשר לכלל התושבים להנות מאירוע גדול ומשותף.
משנת 2020 ועד היום כמעט ולא התקימו חגיגות יום העצמאות. הסיבות מגוונות: משבר הקורונה, מלחמת 7 באוקטובר, מזג אוויר קיצוני בשנה שעברה, והשנה – המצב הביטחוני והבעת סולידריות עם תושבי הצפון.
זו השנה השנייה ברציפות שבה מבוטלים לא רק אירועי יום העצמאות, אלא גם חגיגות פורים (עדלאידע), מה שמוביל לחיסכון מצטבר של מיליוני שקלים.
אך לצד ההבנה לנסיבות, עולה השאלה: מה עם התושבים?
אם כבר נחסכים סכומים משמעותיים, ייתכן שזה הזמן לחשוב מחדש על אופן החזרת התמורה לציבור. למשל, ליזום סדרת מופעי קיץ גדולים, פתוחים וחינמיים, בהשתתפות אמנים מובילים – אירועים שיחזירו את תחושת הקהילה וישמחו את התושבים.
בשש השנים האחרונות, תחת הנהגת ראשי הערים אמיר כוכבי בהוד השרון ורפי סער בכפר סבא, בוטלו יותר ימי עצמאות משהתקיימו.
כעת, כשהקיץ בפתח, רבים מצפים לראות יוזמה חדשה שתרים את המורל ותספק לתושבים חוויה משותפת אירועים בחינם. קחו לדוגמא את עיריית בת ים שם כבר הכריז ראש העיר שבמהלך חודשי הקיץ יערכו מופעי ענק בחינם לתושבים מתקציב יום העצמאות. כשרוצים זה אפשרי.
הציבור מצפה לא רק לחיסכון, אלא גם להחזר.


