מאת: תמר אנטוקול
עונת הקיץ הנמצאת כעת בשיאה, משפיעה על הטבע הסובב אותנו. הפרחים, בשיא פריחתם, הימים ארוכים והטמפרטורות גבוהות. בתפיסת הרפואה הסינית, זאת תקופה של התפשטות הצ׳י (אנרגיית החיים) כלפי חוץ, של חיוניות, תנועה וצמיחה וכל תופעה שמתרחשת בטבע, מתבטאת גם בגוף האדם.
כשם שהאנרגיה בטבע גדלה, אנו עשויים להבחין בעלייה גם ברמות האנרגיה שלנו, בין אם מבחינה פיסית או נפשית. ברפואה הסינית, קיץ ואלמנט האש קשורים לרגש השמחה, לקול הצחוק ולצבע האדום. כאשר יסוד האש בגופינו מאוזן, הנפש רגועה, אנו ישנים שינה רגועה ומשקמת, והלב שלנו בריא וחיוני.
אם יש חוסר איזון באלמנט האש, לעומת זאת, ייתכנו חוויות של הפרעה רגשית, קושי בשינה, ואולי אף חולשה לבבית. כיצד לתמוך בגופינו במהלך הקיץ? באמצעות שינויים קלים של תזונה ואורח חיים, נוכל להתמודד טוב יותר עם חודשי הקיץ החמים.
מבחינת אורח החיים: בקיץ קיים שפע של צ׳י (אנרגית החיים), אנחנו מקבלים שפע של אנרגיה מהשמש ולכן אנו זקוקים לפחות שעות שינה ומזון. מומלץ ללכת לישון מאוחר בערב ולקום מוקדם בבוקר, ואילו בשעות החמות של היום מומלץ לנוח. בתקופה זו מומלץ לצאת לפעילויות ובילויים מחוץ לבית, עם משפחה וחברים ולהכיר אנשים חדשים.
זאת לא תקופה של הסתגרות בתוך הבית. מומלץ לצאת לטיולים המשלבים פעילויות מים, להופעות בערב כשלא חם בחוץ, לערוך פיקניק על חוף הים, מסביב למדורה וכו׳. מבחינת התזונה הסינית: בקיץ אנו מזיעים יותר ומאבדים מינרלים ומלחים חיוניים לגוף, ואם הם לא חוזרים אלינו בתזונה מאוזנת ומגוונת, הדבר עלול להחליש את הגוף.
ככלל, האכילה צריכה להיות מתונה יותר ביחס לשאר עונות השנה. בקיץ, אנרגיית החום בשיאה וזה מתבטא גם במערכת העיכול שלנו, מה שאומר שהגוף שלנו יכול להתמודד עם מזונות שלרוב קשים יותר לעיכול, כמו מזון נא וקר. לכן, במיוחד בחודשי הקיץ החמים, נשלב מזונות שנחשבים קרירים מבחינה אנרגטית, אשר מסייעים לנקות חום מהגוף והם גם מייצרים נוזלי גוף, כדי לשמור על הלחות. מזונות קרירים כוללים בעיקר: פירות וירקות טריים.
נעדיף שיטות בישול של אידוי קל, הקפצה, חליטה, צריבה מהירה על האש על פני בישול ממושך. רצוי להגביל צריכת מזון כבד, שומני ומטוגן וגם צריכה של אלכוהול. סוגים אלה של מזונות יכולים להוסיף יותר חום לגופנו – מה שעלול להוביל לחוסר איזון.
מתכון מים עם חליטת אבטיח ונענע
אבטיח משמש כצמח מרפא ברפואה הסינית לניקוי חום מהגוף והוא מקור לויטמין A ו C הנענע נחשבת ברפואה הסינית כמקררת. מצרכים: כוס עם קוביות אבטיח 2-1 כפות עלי נענע (רצוי לקרוע או למעוך מעט את העלים, זה עוזר לשחרר את הטעם) 2 כוסות מים בטמפ’ החדר הכנה: להכניס את כל הרכיבים למיכל ולצנן במקרר כשעתיים. ניתן לסנן אם רוצים, ולשתות לאורך כל היום.
לייעוץ ותיאום תור: 054-6599444
תמר אנטוקול מטפלת מוסמכת ברפואה סינית מסורתית
TCM.A.I M.C. Dipl מומחית ברפואת נשים, בכל מעגלי החיים
ליווי טיפולי פוריות, הריון ולידה.