הורי הילדים וחברת מועצת העיר עדי פרילנג אנקורי חשפו שורה של מחדלים מצמררים על מה שמתרחש בצהרוני העירייה. ראש העיר נעדר מישיבת מועצת העיר הטעונה.
הדברים הנכתבים כאן הם קשים לקריאה ומביעים תלונות קשות מהורים שילדיהם שוהים בצהרונים של עיריית הוד השרון .מחדל אחר מחדל והכעס הגדול שאין עם מי לדבר. אין מנהיגות, אין בקרה וראש העיר שמודע היטב למתרחש נעדר מהישיבה החשובה וכפי שאמרה אחת האימהות בתחילת הישיבה: ”עדיף שהוא לא יהיה כאן גם כך הוא לא עושה כלום לשפר את המצב”.
9 מהורי הצהרונים הגיעו לישיבת מועצת עיר שלא מין המניין. ישיבה שיזמו חברי האופוזיציה לאור המחדלים המצמררים של עיריית הוד השרון. “אין לעירייה שום ופיקוח על הצהרונים בעיר והחברה שזכתה לתפעל את הצהרונים קיטו מרום עושה מה שמתאים לה”. כך נשמע מדברי ההורים.
ההורים בעיניים דומעות שיתפו את חברי מועצת העיר: “יש בהוד השרון ילדים רעבים ילדים שחוזרים הביתה מורעבים, יש צהרון שהתחלפו בו כבר 30 נשות צוות מתחילת השנה, יש נשות צוות שלא דוברות עברית ואין להם יכולת לתקשר לא עם הילדים ולא עם החברות לעבודה. חוסר תמידי בכמויות המזון, מטפלות ללא הכשרה. באחד מהגנים הסייעת המובילה היא נערה בת 17” ועוד בהמשך לדברי ההורים: ”החל מהשעה שתיים עד חמש אחה”צ הילדים נמצאים במערב הפרוע. כל ילד עושה מה שבא לו. אין מי שמציב גבולות, אין חום, אין אהבה .כול יום שעובר זה נס שאף ילד לא נפגע”.
האצבע המאשימה של הורי הגנים היא קודם כול לעבר ראש העיר ששוב מוכיח שהתפקיד גדול עליו ואינו מסוגל לשמור ולהגן על ילדי העיר. הטענות המרכזיות של ההורים הם על איכות המטפלות, סיעות, מובילות תקראו להם איך שאתם רוצים אבל במרבית המקרים אין להם שום ניסיון לעבוד עם ילדים.
הורה מגן כרמל כתב השבוע: “אחרי פגישות רבות בעירייה במחלקת חינוך ושיחות טלפון על בסיס יומי מול הגורמים הבכירים בעירייה אני אסכם שמרגיש שהעירייה איבדה שליטה על קיטו מרום ואין לה יכולת השפעה. המובילה שלנו בפועל היא נערה בת 17 ואתמול הגיעה סייעת לא דוברת עברית שאמרו לנו שלפחות יש עוד כוח עבודה בגן.”
אמא נוספת כתבה בקבוצת הווצאפ של ההורים: “נשות צוות מתחלפות שלא ראויות לטפל בילדים (מישהי הלכה באמצע להאכיל את הנחשה שלה.. הזיה) או שלא מבינות מילה בעברית"
הורי גן תומר מיואשים לחלוטין לדבריהם מתחילת השנה ועד היום התחלפו 5 צוותים של מובילה וסייעת.
אמא מגן אורן כתבה בקבוצה: “ילדים בסוף יום כשמגיעים לאסוף אותם רטובים או עם צרכים יבשים בתחתונים או מגיעים רטובים עם חול עליהם ומי יודע כמה זמן היו ככה. כי הסייעות לא מוכנות להחליף למרות שזה גן טט”ח.”
התלונות הקשות יותר הם על כמות וטיב האוכל שמגיע לגן. בבירור שערכנו מסתבר שאין פיקוח בגנים מתי, איך וכמה מזון מגיע כול יום. אין אף אחד שבודק את המזון לפני שהוא מגיע לילדים וטענת ההורים שהילדים חוזרים הביתה מורעבים.
השבוע החליטו הורי הצהרונים לעצור את המחדל של העירייה והחברה שזכתה במכרז להפעלת הצהרונים “קיטו מרום”. ועד הורי גן מור שלחו השבוע מכתב התרעה לפני נקיטת הליכים משפטים כנגד העירייה וחברת קיטו מרום. עיתון ירוק חושף את עיקרי המכתב שמראה את גודל המחדל בהתנהלות העירייה בפיקוח על ילדי העיר.
לכבוד
עיריית הוד השרון
קיטו מרום הדרכה טכנולוגית בע”מ
הנדון: התראה טרם נקיטת הליכים משפטיים בדמות תביעה ייצוגית כנגד חברת קיטו מרום הדרכה טכנולוגית בע"מ1. בתחילת חודש דצמבר השנה, הובא לידיעתי כי חברת קיטו מרום (להלן: "מפעילת הצהרון") המשתמשת בשירותיה של ספק המזון "לאנצ' טיים" (להלן: "ספק המזון") מחסירה אוכל מילדי הגן ואינה עומדת בתנאי תקנה 3(3) לתקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז- 2017.
1.1 האירוע החל כאשר מספר ילדים התלוננו על חזרתם רעבים הביתה וכשהנושא תוחקר הוסבר כי ספק המזון לא שולח אוכל בכמות הנדרשת לספק לילדים בגילאי 5-4.
2.1 כל ילד בצהרון מקבל בארוחת השניצלים כשלושה/ארבעה שניצלונים קטנים. משקלו של כל שניצל קטן הוא כ-16 גרם בממוצע וזאת לאחר שנשקלו מספר שניצלונים בגדלים שונים.
3.1 אם נלך על הכמות המירבית, דהיינו על ארבעה שניצלונים מדובר על כ- 64 גרם כשהתקן עומד על 80 גרם לא כולל ציפוי. במדידה קצרה שארכה מספר דקות בנוכחות צוות הצהרון ביום 12.2022, נשקלו ארבעה שניצלונים במשקל של 57 גרם (ראו נספח 1 – תמונת השניצלונים)
2. כמו כן, סעיף 18 לתקנות לפיקוח על הפעלת צהרונים (תנאים תברואיים ותנאי הזנה), התשע"ח – 2018 קובע כי על הצהרון למנות מבין אנשי צוות הצהרון, איש צוות שתפקידו להיות אחראי על קבלת המזון בגן, דהיינו לקבל את המזון, לבדוק שהגיע תקין, לערוך רישום ביומן המתעד בכל יום את תאריך ושעת קבלת המזון ופרטי ספק המזון, כמו כן, על אחראית קבלת המזון לבדוק את טמפרטורת המזון במדחום המיועד לכך.
1.2 האם מפעילת הצהרון פועלת בהתאם לתקנות? לדאבוני התשובה היא לא. כשנשאלו נשות צוות הצהרון על מי אחראי לקבל את המזון, מי אחראי לתעד ביומן? התשובה הייתה שאין אחראי מזון מכיוון ש המזון מגיע הרבה לפני שצוות הצהרון מגיע, וכמו כן, אין שום יומן עם תיעוד , יתרה מכך – אין מדחום בגן מור.
3. בעניין נוסף, סוגיית ארוחת המנחה. נטען בפני מר אלעד כי בשונה משנה שעברה, ספק המזון מספק סילאן אחד בשבוע, דבר שאינו מספיק לכלל הילדים. תגובתו של אלעד הייתה כי "על פי התקנות אין אנו מחויבים כלל לספק כריך בארוחת המנחה, אלא רק פרי". מפנה את מכובדיי לתקנה 3(5) שבתוספת החמישית לתקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2017, ולסעיף 3(5 )לאותן תקנות, שם נקבע כי כל ילד אשר רשום לצהרון, יקבל חצי כריך ביום, תוך שיש לספק לפחות שלושה סוגי ממרחים שונים ושלושה סוגי ירקות ופירות שונים במשך השבוע.
4. עוד ראוי לציין כי מתחילת השנה, ניכר כי חברת קיטו מרום עושה כל שביכולתה על מנת לחסוך על חשבון ילדי הגנים שבאחריותה. דוגמא ממשית לכך היא הציוד שקיבל צוות הצהרון לצורך הפעלת הילדים בקייטנת החנוכה הקרובה. ציוד שכלל מעט פלסטלינה, קצת דפים וארבעה מרקרים רבותיי!. ארבעה מרקרים לכשלושים וארבעה ילדי הגן, ללא כל ציוד להפעלת הילדים ו/או הכנת יצירות כלשהם. לאור כל האמור, אני דורשת את תגובת עיריית הוד השרון להתנהלות המחפירה של מפעילת הצהרון. אני דורשת פיקוח צמוד ובקרה מלאה על התנהלות מ פעילת הצהרון.
ברכה,
כהן שירן, משפטנית
ועד הורי גן מור הוד השרון
חברת מועצת העיר עדי פרילנג אנקורי אמרה לירוק: ”הדרישה העיקרית היא להטיל סנקציות וקנסות על חברת קיטו מרום שזכתה במכרז ובעקבות כלל התלונות לקרוא אותם לשימוע על אי עמידה בדרישות המכרז. כמו כל קבלן שאינו עומד בדרישות מכרז. האחריות היא עלינו! הבעיה העיקרית בעיני היא חוסר פיקוח על החברה וחוסר בסנקציות! אגף החינוך באמת משתדל לעשות הכל אך כיום הן לא מקבלות דו”ח יומי על ליקויים, שיבוץ כוח אדם, בקשות מגנים, אין מוקד תפעול ובקשות למובילות שהעירייה מעודכנת בו. ישנה הפרדה ברורה בין בקשות הבוקר לבקשות הצהריים. בבוקר הבקשות ברובן מטופלות ובצהריים אין עליהן פיקוח ולכן הגענו למצב הבלהות הזה! עלינו להבין כי מנהלת הקשר בין העירייה לצהרונים היא עובדת אחת מדהימה אך לנו כעירייה דרושים עוד פקחים בגנים בכדי לאתר בעיות טרם הגעתם לפיצוץ ולמחאות הורים. לא יכול להיות שאין אף אחד בעירייה שמקבל דיווח על מצב הצוותים והחוסרים לאותו היום. זה מצב בלתי ניתן לתפעול בשטח שמוביל לפגיעה יומיומית בילדינו”.
מחברת קיטו מרום נמסר: ״ספק המזון בצהרונים היא חברת לאנצ'טיים, מי ששימשה כספקית המזון בשנה שעברה, תחת מפעיל אחר (שאינו קיטו מרום). חברת לאנצ'טיים נבחרה להמשיך ולספק מזון לצהרונים גם בשנה זו, לאור המלצות חמות וברורות, הן של ההורים והן של העירייה.
על פי ההסכם של הספק עם חברת קיטו מרום, מחויב הספק לספק מזון לפי הכמויות שהגדיר משרד החינוך + 10 אחוז תוספת ואנו מפקחים כל העת על איכות וכמות המזון. חברת קיטו מרום תמשיך להיות קשובה להמלצות ההורים והעירייה, על מנת לתת את השירות הטוב ביותר״.
תגובת עיריית הוד השרון: ״ספקית המזון הפועלת בעיר היא חברת ההזנה לאנצ׳טיים, שפעלה בעיר בשנים עברו ונבחרה בעקבות ביקורות משבחות וברורות מהעירייה ומהורי העיר. על פי ההסכם מול החברה, היא מחויבת לספק מדי יום מזון על פי מדדים שהוגדרו על ידי משרד החינוך ועל זה תוספת של עשרה אחוז. למעשה, לא זו בלבד שאין מחסור באוכל בצהרונים, אלא שישנם צהרונים רבים אשר האוכל שנשאר בהם בסוף היום נתרם.
נציין כי אגף החינוך של עיריית הוד השרון מקיים פיקוח הדוק על פעילות הצהרונים והחברה המפעילה, על מנת להבטיח את מתן השירות הטוב ביותר האפשרי. אנו מחויבים לקיים בחינה שוטפת של פעילות הצהרונים, לחתור לשיפור מתמיד ולצמצום כל הפערים. עיריית הוד השרון גאה בכך שלאורך כל משבר הקורונה וגם בשנה האחרונה לא נסגרו צהרונים למרות מצוקות כח אדם דרמטיות בשוק וגאים עוד יותר בתקצוב היתר שלנו את תחום הצהרונים לאור חשיבותו״.