בעת גירושין בין בני זוג נערך איזון משאבים ביניהם וכל עוד לא נקבע אחרת ביניהם בהסכם, כל הרכוש המשותף שלהם מחולק ביניהם באופן שווה, פרט למקרים חריגים. רכוש זה כולל גם את זכויות בני הזוג בפנסיה.
מאמר זה יסקור בפניכם את כללי חלוקת הפנסיה בגירושין בין בני זוג, כך שתדעו מה הן הזכויות המגיעות לכם בעת גירושין. באדיבות פורטל דיני המשפחה המקיף בישראל: https://www.todivorce.co.il/
האם הפנסיה מתחלקת בגירושין?
כן. זכויות סוציאליות של בני הזוג, לרבות זכויות בפנסיה שנצברת לכל אחד מבני הזוג במהלך החיים המשותפים, נחשבות לרכוש משותף שיחולק בין בני הזוג בעת איזון המשאבים ביניהם, אלא אם נקבע ביניהם אחרת בהסכם ממון או הסכם חיים משותפים שאושר על ידי ערכאה שיפוטית.
מה קובע החוק לחלוקת חסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו?
בעבר, על אף שבתי המשפט נהגו לקבוע כי הזכויות בפנסיה הן רכוש משותף, לא היה חוק שהסדיר את חלוקת הפנסיה בין בני הזוג לאחר הפרידה או הגירושין. כפועל יוצא מכך, חברות הביטוח ראו בזכויות הפנסיה, על אף שחולקה בין בני הזוג בעת איזון המשאבים ביניהם, כשייכת לבעליה בלבד (כלומר לאחד מבני הזוג בלבד).
בשנת 2015 נכנס לתוקף חוק חלוקת חסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו התשע"ד-2014. החוק הסדיר את זכויות בני זוג (לרבות ידועים בציבור) בפנסיה של בן זוגם, לרבות בפני חברות הביטוח.
כיום, ניתן לחייב את חברות הביטוח לפצל את קופת הפנסיה של העמית בפנסיה, ולפתוח חשבון חדש על שמו של בן הזוג השני, כך שלא רק העמית בפנסיה ישלוט על הכספים שלמעשה שייכים כעת לבן הזוג בנפרד.
איך מחלקים את זכויות הפנסיה בגירושין?
חלוקת הזכויות בפנסיה היא עסק מורכב שדורש מומחיות, על כן, באין הסכמה אחרת מטעם בני הזוג, בית המשפט ימנה אקטואר שיבצע חישוב של שווי הפנסיה של כל אחד מהצדדים ויאזן את הזכויות של כל צד בפנסיה של בן זוגו.
האקטואר יתן את חוות דעתו לבית המשפט, ובני הזוג נדרשים לבחור חלופה אחת מכלל האפשרויות שהציע האקטואר לחלוקת הפנסיה ביניהם כפי שיתואר להלן:
הערכה עתידית של שווי הפנסיה בעת מועד הפרישה
האקטואר יבצע היוון של שווי הפנסיה, ויעריך על פי אומדן מה יהייה שוויה העתידי, בן הזוג שקרן הפנסיה רשומה על שמו יעביר את מחצית שווי הפנסיה לבן הזוג השני.
חלופה זאת תנתק את הקשר הכלכלי בין בני הזוג באופן מיידי, אך יש לקחת בחשבון כי מדובר באומדן והערכה שאינם מדוייקים לשווי העתידי של הזכויות בפנסיה, וכי היא דורשת תשלום מיידי של סכום כסף שלעיתים הוא גבוה מאוד (ושאינו נזיל), ועל כן לא תמיד ניתן לקיימה.
מימוש זכויות הפנסיה בעת מועד הגירושין
חלופה זאת הייתה כרוכה בעבר בתשלום מס גבוה במיוחד כאשר מימוש הכספים התאפשר רק באמצעות משיכת הכספים לחשבון הבנק של בן הזוג השני (שמחוייבת בתשלום מס גבוה במיוחד בהתאם לפקודת מס הכנסה).
כיום, מסבירה עו"ד מירי וינברגר, בהתאם לחוק חלוקת חסכון פנסיוני, ניתן לממש את הזכויות בפנסיה במועד הגירושין באמצעות העברתן לחשבון חדש בקופת גמל על שמו של בן הזוג השני, מה שיחסוך בעלויות המס הגבוהות בהתאם לפקודת מס הכנסה.
מימוש זכויות הפנסיה בעת מועד הפרישה
בני הזוג ימשיכו לנהל את חשבון הפנסיה שלהם כפי שהוא, ואיזון המשאבים ביניהם בכל הנוגע לזכויות הפנסיה, יתקיים רק בעת מועד הפרישה.
חלופה זאת תחלק את כספי הפנסיה באופן המדויק ביותר, אך היא תכבול את בני הזוג להמשך קיום הקשר הכלכלי ביניהם.
איך מחלקים פנסיה תקציבית בגירושין?
פנסיה תקציבית בשונה מפנסיה צבורה, אינה משולמת מתוך גמלה ויש קשוי גדול יותר לאמוד את השווי שלה. לאור כך, כל עוד אין הסכמה בין בני הזוג, בית המשפט הוא שיקבע את גובה הסכום שיחולק בין הצדדים.
חשוב לדעת כי כיום חוק חלוקת חסכון פנסיוני מאפשר לקבל את החלק של העמית בפנסיה, בחשבון נפרד על שמו של בן הזוג, וישנה אפשרות להעביר את הכספים באופן חודשי לחשבונו של בן הזוג, ולוותר על אומדן לא מדוייק שיקבע על ידי בית המשפט.
האם קרן השתלמות מחולקת בגירושין?
כן, אך לא במסגרת חלוקת הזכויות בפנסיה. בניגוד לזכויות בפנסיה, קרן השתלמות וקופת גמל ניתן לממש באופן מיידי, ושווים יחולק במסגרת איזון המשאבים, כך שמחצית שווי הזכויות בקרן יועברו לצד השני באופן מיידי בלבד, אלא אם נקבע אחרת בהסכם בין בני הזוג.
חלוקת זכויות פנסיה באמצעות ליווי עורך דין
בשורה התחתונה, זכויות בפנסיה יאוזנו בין בני זוג, כל עוד לא נקבע אחרת ביניהם, באמצעות הערכת שווי הפנסיה העתידי או מימושה המיידי ופנייה לחברת הביטוח הפנסיוני לצורך חלוקת הפנסיה.
חלוקת הזכויות בפנסיה היא עניין מורכב שדורש מומחיות. עורך דין לענייני משפחה ילווה אתכם בתהליך, ישתמש בשירותיו של איש מקצוע לצורך תהליך החישוב המורכב, ימליץ לכם כיצד לחלק את הפנסיה ביניכם בהתאם לנסיבות, ויסייע לכם למצות את מלוא זכויותיכם בפנסיה.