מחלב אם לאוכל מוצק: שינויים באוכל לתינוקות בגילאי 6-12 חודשים
גיל שנה הוא גיל מכריע בהתפתחותו של התינוק. בגיל זה מתרחשים שינויים רבים ביכולותיו המוטוריות, שכליות וחברתיות של התינוק. גם מבחינת יכולות האכילה חלים שינויים משמעותיים במהלך השנה הראשונה לחיי התינוק.
מעבר הדרגתי למזונות משלימים
עד גיל שנה התינוק ניזון בעיקר מחלב אם או מתמ"ל. אך החל מגיל 6 חודשים מתחילים להוסיף בהדרגה לאוכל של התינוק מזונות משלימים כמו פירות, ירקות ודגנים, על מנת לספק לתינוק את התזונה האופטימלית לצורכי גדילתו והתפתחותו.
מה מותר ומומלץ לתת לתינוק בגיל שנה
בין גיל 6 ל-12 חודשים התינוק עובר בהדרגה לאכול מזון מוצק, לצד המשך הנקה או שתיית תמ"ל. בשלב זה, ניתן להתחיל להאכיל את התינוק בדייסות וכן בפירות וירקות רכים או כאלו שעברו אידוי וריכוך מראש כמו: כמו בננה, תפוח, אבוקדו, גזר ועוד. היות וזהו שלב חשוב בפיתוח הרגלי האכילה של התינוק גם לעתיד, מומלץ להעזר באוכל לתינוקות כגון דייסות ומחיות לתינוקות כדי לחשוף את התינוק לכמה דיותר טעמים ומרקמים.
בשלב זה, חשוב גם לתת לתינוק להתנסות בדגנים. מומלץ דגנים מלאים כגון שיבולת שועל, כוסמת ואורז. טרם הגשת דגנים אלו חשוב לטחון אותם בצורה כמה שיותר דקה ולבשל היטב או לערבב יחד עם מחית פרי או ירק כדי להעשיר את הארוחה בשלל סיבים תזונתיים ומינרלים וכן להפוך אותה למשביעה פי כמה.
מבחינת חלבון, ניתן גם להאכיל בביצה קשה מרוסקת, בשר הודו נקבה אדום וכן עוף ובשר בקר טחונים היטב. ניתן גם לתת דגים ללא עצמות, מפורקים לחתיכות קטנטנות ואפויים או מבושלים היטב.
מזונות שאינם מומלצים
ישנם מזונות שאינם מומלצים לתינוקות עד גיל שנה, בעיקר בשל מערכת עיכול וחיסון שאינן מפותחות דיו. לדוגמה, יש להימנע ממתן דבש עקב סכנת הרעלת בוטוליזם שעלולה להוביל לשיתוק ואף מוות. גם חלב פרה ניגר אינו מומלץ לפני גיל שנה מכיוון שהחלבון בחלב עלול לגרום לאלרגיה או קושי בעיכול אצל תינוקות.
כמו כן, יש להימנע ממתן אגוזים ובוטנים לתינוקות עד גיל שנה בשל סכנת חנק.
יש לחתוך פירות עגולים וקטנים כמו ענבים וחמוציות לרוחב ולחתוך לחתיכות קטנות, על מנת לאפשר לעיסה נאותה בפה של התינוק.
שתייה מומלצת לתינוקות
עד עכשיו דיברנו על אוכל לתינוקות שמומלץ ואינו מומלץ בגיל חצי דנה ואילך. אך לצד מזון מוצק, חשוב להקפיד גם על שתייה נאותה ומספקת לתינוק בגיל זה. האופציות המומלצות ביותר לשתייה הן מים, תמ"ל על בסיס חלב פרה או חלב אם.
כמובן, ככל שארוחותיו של התינוק הולכות ומתבססות והוא נזקק פחות לינוק או לאכול תמ"ל, מים הם הברירה הבטוחה והבריאה ביותר. אם התינוק עדיין רק בשלבי המעבר למזונות המשלימים ועיקר ארוחותיו מתבססות על הנקה או תמ"ל, הרי שתרכובות המזון לתינוקות מספקות תזונה מאוזנת יחד עם נוזלים נדרשים. חלב אם הוא כמובן האופציה האופטימלית מבחינה תזונתית וגם מבחינת תצרוכת הנוזלים הדרושה לתינוק.
סיכום
לסיכום, גיל שנה הוא תקופה משמעותית מאוד בהתפתחות התזונתית של התינוק. יש להקפיד במיוחד על מעבר הדרגתי למזונות מגוונים תוך שמירה על בטיחות ואיכות האוכל לתינוק המתפתח. יישום נכון של הנחיות התזונה בגילאי 6 עד 12 חודשים יאפשר לתינוק גדילה והתפתחות בריאה ותקינה.