ביום חמישי שעבר התכנסו בהפגנה מול בניין עיריית כפר סבא כמאה הורים וילדים והפגינו במחאה על הפגיעה המתמשכת במודל היול"א בעיר. זאת, על רקע החלטת העירייה להעביר את הניהול של 40 גני היול"א האחרונים בעיר מהעירייה לחלת"פ. בזאת, משלימים בעירייה מהלך של מספר שנים של העברת כל גני היול"א לחלת"פ. מהלך אשר פגע פגיעה אנושה באיכות החינוך והפך לביטול בפועל של מודל היול"א בעיר.
ועד הפעולה, "שומרות על החינוך ביול"א", אשר נאבק בהחלטה, מסר כי: "יום לימודים ארוך במתכונתו החינוכית עד כה הוא נכס עירוני עבור כפר-סבא. אנו נאבקות כדי לשמור על היול"א ככזה. המשך המעבר לחברה לתרבות ופנאי ללא שיפור משמעותי באיכות הצוותים והחינוך מעמיד בסכנה את מודל היול"א הייחודי לעיר". המצב בשטח ותוצאות הסקר מחייבים את העירייה לייצר תהליך עבודה עמוק המאפשר לכל ילדי העיר שנמצאים במסגרות יול”א לקבל מענה חינוכי ורגשי ראוי. לא ייתכן שהעירייה תתעלם מכך שמהלך העברת מסגרות היול”א לאחריות החלת”פ פגע באופן אנוש בקיומו בפועל של מודל היול”א. אנחנו קוראות לעירייה לקחת אחריות על חינוך ילדינו ולקיים תהליך של הצבת קריטריונים, תנאי הפעלה, קריטריונים לאנשי צוות, יעדים חינוכיים ופדגוגים וכן תהליך בקרה ופיקוח על מנת לשמור על חינוך ילדינו במסגרות היול”א”.
עוד מוסיפים בועד הפעולה: “ניסיון השנים האחרונות מלמד כי המעבר מהפעלה של העירייה לחברה לתרבות ופנאי משפיע באופן משמעותי על היכולת לנהל את הגן כיחידה חינוכית אחת ולקיים פעילות פדגוגית בשעות הצהריים. “אנו רואות מה קורה בגנים שצוותי הצהריים עברו תחת הנהלתה של החברה לתרבות ופנאי. שעות חפיפת הצוותים צומצמו, הורים מופנים מהעירייה לחלת”פ כאשר יש בעיות בשעות הצהריים. הצוותים המגויסים על ידי החלת”פ הינם ברובם ללא הכשרה בחינוך לגיל הרך ואין פיקוח ובקרה על המתרחש במהלך זמן הצהריים. לא מתקיימת גם רציפות חינוכית-פדגוגית הנדרשת מאוד לילדים בגיל צעיר זה. נוסף לכך, תחלופת הצוותים גבוהה מאוד ולא פעם מגיעים צוותים שאינם שולטים בשפה העברית. צוותים אלו אינם מסוגלים להעביר תכנים חינוכיים, לקיים מפגשים לילדים או להקריא סיפור ובכך לתמוך בהתפתחות השפה התקינה של הילדים”.
יש לציין כי במהלך ההפגנה לא הגיע אף נציג מהעירייה לדבר עם ההורים המפגינים. זאת, חרף העובדה כי במליאת מועצת העיר שנערכה ביום רביעי ה-07.08.2024, הבטיח ראש העיר רפי סער כי ישוחח עם ועד הפעולה. “אנו קוראות לראש העיר ומחזיק תיק החינוך לקיים תהליך הידברות עם ההורים, ללמוד ממה שמתרחש בשטח בשנים האחרונות ובשיתוף פעולה עם הורי הגנים להחזיר את מסגרות היול”א להיות ראויות לשמן ולקיים בהם יום לימודים ארוך המושתת על צוותים איכותיים, שיתוף פעולה, ניהול ובקרה ועקרונות חינוכיים ופדגוגיים המתקיימים לאורך היום”.
תוך כדי ההפגנה פורסם בפייסבוק של העירייה זום תחת הכותרת “הורים שואלים” המבטיח שיתוף ציבור עם ההורים לפני פתיחת שנת הלימודים בגנים.
ועד הפעולה התייחס לכך ואמר: “היינו אומרות שזה צעד משמעותי, רק שאת השאלות לזום יש לשלוח במייל, כך שהן לא יהיו שקופות לכלל המשתתפים. לא ניתן יהיה לדעת אילו שאלות נשאלו, כמה הורים שלחו שאלות כאלו, והאם יש סיפורים אישיים חשובים שהם מתייחסים אליהם. העירייה לא מאפשרת שיח אלא מקיימת שיחה חד צדדית. בפועל הזום הזה מיועד להשתיק את ההורים ומתקיים רגע לפני פתיחת השנה”.
כחלק ממאבק ההורים, ערך ועד הפעולה “שומרות על החינוך ביול”א” סקר אינטרנטי עליו ענו כ-450 הורים לילדים בגני עירייה בעיר כפר-סבא.
ממוצע כלל הציונים עמד על 4.75 מתוך 5 לצוותי העירייה וציון נמוך מאוד ומובהק בהבדלו של 2.71 מתוך 5 לצוותי החלת”פ. בקרב ההורים שלא ידעו מי המפעיל ממוצע הציונים היה 3.19.
לסקר ענו הורים לילדים הנמצאים במסגרות גני יול”א (יום לימודים ארוך) אשר כבר כיום יש חלוקה בעיר בין צוותי צהריים באחריות העירייה לצוותי צהריים באחריות החלת”פ. הסקר בחן את עמדות ההורים בסקאלה של 1-5 לכלל אוכלוסיות הסקר ביחס לשביעות רצון כללית, איכות הצוות, יציבות הצוות, תקשורת בין צוותי הבוקר לצהריים, תכנים ומתן מענה לבעיות. בכל המדדים החלת”פ קיבלו ציוני שבין 2.66 ל-2.97 בעוד העירייה קיבלה ציונים בין 4.56 ל-4.81.
ועד הפעולה: “חשוב להזכיר כי לפני כמה שנים הוחלט על מעבר של צוותי הצהריים מניהול העירייה לחלת”פ והוחלט כי המעבר ייעשה כפיילוט. כיום, לא ידועה לנו על שום עבודת מטה פדגוגית שנעשתה על ההבדל בין החלת”פ לעירייה באחריות ניהול צוותי הצהריים. נראה שמדובר בהחלטה כלכלית גרידא”.
מעיריית כפר סבא והחברה לתרבות הפנאי נמסר: "צר לנו כי יש מי המנסים להרוויח הון פוליטי על חשבון גב הילדים. אגף החינוך והחברה לתרבות הפנאי נמצאים בימים אלה בעיצומה של עבודת מטה מקיפה בנושא השלמת מהלך מעבר צוותי היול״א בגני הילדים לניהול החברה לתרבות הפנאי, האמונה כבר כיום על ניהולם של מרבית גני היול״א בעיר. זאת בשיתוף הנהגת ההורים העירונית. החברה לתרבות תקפיד על קליטת צוותים מקצועיים ואיכותיים, פיקוח והמשך הפעילות החינוכית לילדים. עם סיום עבודת המטה, ההורים יעודכנו בכל הפרטים ויקבלו מענה לכל שאלה. נמשיך לשים את טובת הילדים והתלמידים ורווחתם בראש סדר העדיפות העירוני".