ביום ראשון השבוע עלה לדיון בוועדת הבנייה פרויקט “בני ברית” בהוד השרון. על הפרק בקשה לאשר לבעלי עניין ותושבים זכות למתן ארכה להתנגדויות לעוד כחודש וחצי לפני דיון בהתנגדויות בוועדת הבנייה.
פרויקט בני ברית – פינת רחוב הבנים עם רחוב בני ברית – ומתייחס לאזור התעשייה הקלה הנמצאת שם. יזם התוכנית הוא, ירון שמש, הפועל לקידום התוכנית כבר שנים רבות עוד מתקופתו של ראש העיר הקודם. בעלי העסקים מחזיקים 50% מהשטח והחצי השני שייך לעיריית הוד השרון. לאחר בחירתו של ראש העיר, אמיר כוכבי, קיבל הפרויקט העדפה במשרדי הוועדה לתכנון ובניה של העירייה ואף ניתנו לפרויקט זכויות בניה ותוספת של קומות נוספות ממה שהיו לו קודם.
נכון להיום הפרויקט המשותף מתוכנן ל-2 מגדלים בני 19 קומות, 140 יחידות דיור, קומות מסחר וחניון גדול ומבנים ציבוריים. מדובר בשטחי בנייה משמעותיים מאוד של כ 40,000 מ"ר במרכז העיר .
ערן פרלמן, חבר מועצת העיר החדש שבעיסוקו הפרטי הוא יזם נדל"ן של פרויקטים בינלאומיים ומאחוריו עומדים עסקאות רבות בעולם ,בעל ידע רב בתחום. פרלמן נבחר למועצת העיר לפני מספר חודשים והוא מכהן גם כחבר במליאה של הוועדה לתכנון ובניה ובזכות הידע הרב שלו הוא מנסה לקבל תשובות על הפרויקט.
לדברי פרלמן: "הפרויקט מעורר קונוטציות של הולילנד בהוד השרון.עיקר תשומת הלב הציבורית חייבת להינתן לכך שמליאת מועצת העיר בשלהי הקדנציה של כוכבי, בשנת 2023, פסלה את הפרויקט, תוך כדי מעבר של חברי קואליציה להצבעה כנגד הפרויקט ובנוסף מכתב של חבר הקואליציה, דואני שהצביע בעד הפרויקט ולאחר בדיקה ומחשבה נוספת החליט לחזור בו מהתמיכה בפרויקט ואף שלח מכתב לוועדה המחוזית לתכנון ובניה שם טען שבהצבעתו בעד הפרויקט הוא הוטעה בנושא ולא נמסר לו כל המידע .חברי מועצת העיר הצביעו נגד הפרויקט כיוון שחשו שחלוקת הזכויות לבנייה בין העירייה לבין היזם, היא לא שוויונית ומוטה בלשון המעטה. היזם עתר לבית המשפט כנגד החלטת המליאה בסוף שנת 23 והעתירה התקבלה ועיקרי נימוקיה היו טכניים לחלוטין בית המשפט אמר שמליאת הוד השרון לא נימקה בכתובים בהחלטתה את הסיבות לפסילת הפרויקט. בפרויקט בני ברית ראש העיר נמצא בניגוד עניינים. אשתו שוכרת ומפעילה כבר שנים רבות פאב במתחם ובנוסף קרבתו האישית ליזם ירון שאשתו אילת שמש היא מנהלת הלשכה והעוזרת האישית של ראש העיר .
לדברי פרלמן:" פרויקט בני ברית חייב פיתוח והתחדשות, שכן המקום נבנה לפני כחמישים שנה, נראה מוזנח ומחייב שינוי ומהר !!! אבל כחבר מועצה שלא היה לו יד ורגל בהתנהלות הוועדה המקומית ומועצת העיר עד כה בנושא, ומאחר והדברים עולים בשלבים בפני חברי המועצה החדשה וחברי ועדת הבנייה, העליתי את הנושאים הבאים המחייבים דיון מקדמי:
1. הפרויקט מעורר קונוטציות של הולילנד בהוד השרון ולאור כך יש לבדוק אותו ביתר שאת.
2. הזדקרותם של 2 מגדלים בני כ-19 קומות בלב אזור בניינים של 4-6 קומות ובתים פרטיים.
3. בהתאם לתוכנית המתאר בעיר, תוכנית 2050, ניתן לבנות 6 קומות באזור.
4. החלוקה בין הזכויות של העירייה לבין הזכויות של היזם מעוררות שאלות רבות שלא לומר ספקות שהרי חברי המועצה הקודמת לא לחינם פסלו את מהות הפרויקט.
5. האם כתוצאת מהפרויקט יצמצמו בעתיד או כבר בהווה זכויות של פינוי בינוי או תמ"א של פרויקטים אחרים על רחוב הבנים כתוצאה מצפיפות אוכלוסין באזור, שכן חלק מהם לא מקודמים בשלב זה.
6. מה חלקה של עמותת בני ברית בעלת הסכם חכירה לדורות המצוי על שטח גדול בפרויקט ולמה לא נעגנו ונחתמו זכויות העמותה עד כה.
7. מה חלקה של חברת "מטעי רמתיים" והאם יש יורשים ובעלי זכויות בחברה שהינה בעלת שטח בפרויקט?
8. מה זכויות העירייה על הקרקע ללא החלק של היזם?
9. האם היזם משיא את רווחיו כתוצאה מהאיחוד וחלוקה עם העירייה על חשבון זכויות העירייה?
10. מדברי היזם כפי שצוטטו בהחלטת הערר: "אני לא מתערב בזכויות שהעירייה קיבלה" – ושאלתי היא מי כן דואג לזכויות העירייה?
11. האם אנו צרכים לצאת לדרך לפני שמקסמנו את זכויות העירייה במיוחד בשפל כספי הנמצא לפתחנו?
הכלכלן אדם סמית הנחיל לעולם פעם את המושג "היד הנעלמה" – האם היא קיימת בפרויקט הזה, האם רימון ללא ניצרה לפתחנו או פרי בשל שרק צריך לקטוף ולצאת לדרך מהר?
אנו כחברי מועצה האמונים על ההצבעה והאישור מחויבים לבדוק, לשאול לתחקר ובלבד שנרגיש נכון ואמת עם הצבעתנו.
אנו כחברי מועצה אמונים על החלטות ציבוריות וחייבים לצפות את העתיד ולכן בטרם יצא הפרויקט לדרך וייתכנו בו צווי הפסקת בנייה (הפיכת הפרויקט לפיל לבן), תחקירים(כפי שנעשו ויעשו בעתיד) ובדוקים למיניהם חייבים לוודא כי ההליך תקין ואם לא, לבצע בו את השינויים הנדרשים". לאור השאלות שעורר לגבי הפרויקט הוחלט בישיבה המליאה לקיים דיון מקדמי לישיבת ההתנגדויות, בהשתתפות הצוות המקצועי של הוועדה וכל חברי מועצת העיר כדי לקבל הסברים ותשובות על הפרויקט.