לדם יש תפקיד חשוב מאוד בגוף האדם: הוא זה שמוביל חמצן לכל התאים בגוף – חמצן שהוא בסיס הקיום שלנו. לכן כל בעיה בעורק או וריד עלולה לגרום לפגיעה קשה מאוד בתפקוד של מערכות חיוניות. כלי הדם חשופים ללא מעט סיכונים, ואחד המפתחות העיקריים לשמירה עליהם הוא אבחון מהיר ככל האפשר של כל תקלה. כאן בעמוד תמצאו מידע רלוונטי בנושא אבחון מחלות כלי דם – מוזמנים לקרוא ולהיעזר בו במידת הצורך.
התכונות החשובות של כלי הדם והבדיקה המתקדמת שבוחנת אותן
בגוף האדם יש שני סוגים עיקריים של כלי דם: עורקים ו-ורידים. לכל סוג תפקיד אחר. העורקים מובילים דם מהלב אל כל הרקמות ברחבי הגוף, ואילו הוורידים מעבירים דם מאיברים אל הלב (כדי להטעין אותו מחדש בחמצן).
תפקוד מיטבי של כלי דם מחייב גם גמישות וגם כושר קיבול מקסימלי. בדיקות מתקדמות מאפשרות לבחון את שתי התכונות האלה. הבדיקות אינן פולשניות וגם לא כוללות מאמץ אלא מתבצעות כשהאדם במנוחה. כן נדרש צום של 3 שעות, וכמו כן אין לעשן ביום הבדיקה, שאורכת בין שעה לשעה וחצי.
למה חשוב לזהות מראש גורמי סיכון?
לחץ דם הוא נתון שמציין את הלחץ שמייצר הלב בבואו לדחוף את הדם אל העורקים. למעשה הוא מורכב מ-2 מספרים, האחד מציין את הלחץ בזמן כיווץ הלב והשני את הלחץ כשהלב מתרחב. לחץ דם גבוה יתר על המידה עלול להוביל להתקף לב, לאירוע מוחי ולמצבים חמורים אחרים. הוא זכה לכינוי "הרוצח השקט" מפני שבמקרים רבים אין סימפטומים מוקדמים, ורק לאחר שמתרחש חלילה התקף לב או אירוע מוחי מזוהה המצוקה. לכן, חשוב לבצע בדיקות שונות שמזהות מראש סיכונים.
אילו בעיות ניתן לזהות עוד לפני הן באות לידי ביטוי?
בדיקות מתקדמות מאפשרות לזהות את מצב כלי הדם גם כשאין סימן חיצוני לבעיה (וכאמור במקרים רבים אין סימפטומים מוקדמים). בין השאר ניתן לזהות התחלת טרשת עורקים, להעריך את רמת הסיכון להתקף לב, למדוד לחץ דם גם בתוך עורקים פנימיים גדולים, לבחון את היכולת של העורקים להתרחב ועוד.
חשוב להדגיש שמדובר בבדיקות חדשניות שמתבצעות ע"י מומחים וצריך לבקש אותן במיוחד.
איך אפשר למנף את ממצאי האבחון המוקדם לשיפור המצב?
אבחון מוקדם של בעיות בכלי דם, בין אם כאלה שמוגדרות כ"קלות" ובין אם חמורות יותר, מאפשר לטפל בהן. בדרך כלל המטרה היא למנוע החמרה של המצב, ולשם כך ניתן גם להיעזר בתרופות וגם לבצע שינויים באורח החיים. בין השאר מומלץ לשמור על משקל תקין, להימנע מעישון ולבצע פעילות גופנית (בהתאם ליכולות). יחד עם זאת גם אנשים שמקפידים על כל הנ"ל עלולים לחלות במחלות כלי דם ולכן החשיבות של ביצוע בדיקות רלוונטיות.
למידע נוסף ניתן לפנות אל ד"ר זלמן יצחקוב: מנהל מרפאה פרטית בתחום צינתורי הגוף.