
איך נבחר זוכה במכרז שלא פורסם כחוק? בעלי עסקים בעיר טוענים כי נמנע מהם להתמודד על הצבת עגלות קפה במרחב הציבורי. בעוד עגלה ראשונה כבר פועלת במתחם “יד לבנים”, בעירייה ובחברה הכלכלית מסרבים לחשוף: באילו עיתונים פורסם המכרז, אם בכלל?
לפני מספר חודשים פרסמה החברה הכלכלית של הוד השרון באתר האינטרנט שלה כי היא יוצאת במכרז פומבי (מס’ 01/2025) להצבת משאיות מזון (Food Trucks) ברחבי העיר. אלא שלטענת בעלי עסקים מקומיים רבים, הפרסום נשאר “מתחת לרדאר”. לדבריהם, הם לא נתקלו בפרסום באף עיתון ארצי או מקומי, דבר שמנע מהם את האפשרות הבסיסית להגיש מועמדות ולהתמודד במכרז. למרות התהיות, בשטח כבר יש עובדות: במתחם “יד לבנים” בעיר הוצבה לאחרונה עגלת קפה המשרתת את באי פארק השחר. העגלה כבר חוברה לתשתיות העירוניות, וסביבה הוצבו שולחנות וכיסאות לרווחת הציבור.
בעקבות פניות של בעלי עסקים למערכת “ירוק”, הטוענים כי המכרז לא פורסם כדין, פנינו לדוברות העירייה בבקשה פשוטה: להציג לנו היכן פורסם המכרז בעיתונות הכתובה.
על פי תקנות העיריות (מכרזים), הודעה על מכרז פומבי מחויבת להתפרסם בשני עיתונים יומיים לפחות הנפוצים בישראל, שאחד מהם בשפה העברית.
פנינו לדוברת העירייה לפני כשבוע, ושוב לפני מספר ימים, אך עד לרגע זה בחרה הדוברות שלא למסור את המידע.
פנייה דומה הועברה גם למנכ”לית החדשה של החברה הכלכלית, אודליה גוטל, בדרישה לשקיפות בנוגע למיקום ומועד הפרסום – מידע שאמור להיות נגיש ושקוף לכל אזרח. גם מצד החברה הכלכלית לא התקבלה תשובה המציגה את הפרסום הנדרש.
חשוב להבין: אי-פרסום מכרז פומבי בעיתונות נחשב בפסיקה ל”פגם מהותי” שעלול להוביל לביטול המכרז כולו. מטרת הפרסום היא להבטיח שוויון הזדמנויות, שקיפות ותחרות הוגנת. בתי המשפט נוטים להחמיר בנושא זה, שכן פגיעה בחשיפת המכרז לציבור הרחב שוללת את עקרון התחרות. אף שהחברה הכלכלית היא תאגיד עירוני, היא מחויבת לכללי המנהל התקין ולהנחיות משרד הפנים, הדורשות פרסום פומבי נאות.
אם אכן יתברר כי המכרז לא פורסם בעיתונות כנדרש, עומדת בפני בעלי העסקים עילה משפטית משמעותית לדרוש את ביטולו ופתיחתו מחדש – באופן שיאפשר לכלל תושבי ובעלי העסקים בעיר הזדמנות שווה להשתלב במיזם.
מעיריית הוד השרון והחברה הכלכלית לא נמסרה תגובה עד למועד סגירת הגיליון.


