ברכת האילנות
“שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא”
השבוע היה ראש חודש ניסן. חודש ניסן נקרא בתורה ‘חודש האביב’ – בקצת התבוננות בסביבה ובטבע אפשר בקלות להבין למה הוא נקרא כך. אמרו חכמינו ז”ל, שהיוצא בחודש ניסן החוצה ורואה את האילנות הפורחים מחדש יברך ברכה מיוחדת, ברכה שמברכים אותה רק פעם אחת בשנה: “ברוך אתה אדנ-י א-לוהינו מלך העולם, שלא חיסר בעולמו דבר, וברא בו בריות טובות ואילנות טובים להנות בהם בני אדם”.
מעניין הוא שאת הברכה מברכים דוקא כשרואים את העץ פורח, שזה שלב מוקדם מאוד לפני שיש בו פירות, ואם לעץ כבר יש פירות אי אפשר לברך עליו יותר בשנה זו. אולי ניתן להסביר זאת בכך שכאשר אדם רואה את הפריחה של האילן הוא מתפעל מהיופי של הבריאה, וברכה זו נעשית בלב שלם לשבח את בורא העולם על העולם היפה והמשובח, אך כשיש כבר פירות על האילן, לאדם כבר מתעורר רצון לאכילה ובאילן הוא רואה עוד דרך להשיג לעצמו הנאה, וממילא הוא פחות עסוק בצורה שלמה ביופי של הבריאה, אלא מתחיל לחשוב על עצמו והנאותיו. לברך אז זה כבר פחות טהור ונקי.
מסופר על בחור צעיר שהגיע לרב בדמעות, על כך שבתקופה האחרונה אינו מצליח בשום דבר, העולם הרוחני שלו דל, ובכלל הוא חש תחושת כישלון וייאוש. הרב שמע בקשב רב, וחש את מצוקתו של התלמיד. כשסיים התלמיד את רשימת קשייו, שאלו הרב: הרי התחלנו היום את חודש ניסן, האם כבר בירכת את ‘ברכת האילנות’?! משנענע בשלילה, לקחו הרב לגינה בחוץ, נתן לו סידור וביקשו לברך בקול ובכוונה רבה. משסיים התלמיד שאלו הרב – מדוע בברכה זו הנוסח הוא: ‘וברא בו בריות טובות’, ואחר כך לשון דומה על העצים: ‘ואילנות טובים’?! אלא, המשיך הרב, יש משהו משותף באילן ובאדם, לעיתים יש חורף, שזו נראית תקופה של דכדוך ונשירה, אך באמת זו תקופה של התחזקות פנימית, ואז מגיעה תקופת האביב ששוב האילן פורח ומתחיל מחדש באופן מרהיב ומשמח. כך גם האדם צריך לדעת שיש לעיתים תקופות פחות מוצלחות, אך שידע ויאמין שהבורא נותן לכל אדם גם את הכח להתרומם ולהתחדש.
חודש האביב, זהו החודש של גאולת עם ישראל ממצרים – מתוך הנפילה הגדולה של ישראל לתוך למעלה ממאתים שנות שיעבוד ועבדות במצרים, זכינו עם ישראל, לצאת ממצרים ולהתחיל מחדש.
שבת שלום וחודש טוב