לאחר שחלפו שלושה חודשים משנת התקציב, אישרה מועצת העיר את תקציב העירייה לשנת 2021 העומד על 577 מיליון ₪. צמיחה של למעלה מ 21 מיליון משנת 2020 ₪. בנוסף, תקציב הפיתוח של העירייה יעמוד על 193.5 מיליון ₪, צמיחה של 17.5 מיליון ₪ ביחס לשנה שעברה. סגנית וממלאת מקום ראש העירייה ויו״ר ועדת הכספים, יעל עבוד ברזילי, סקרה את התהליכים יוצאי הדופן בעבודת הנהלת העירייה על התקציב ובהם עבודת מטה של מחזיקות ומחזיקי התיקים מול הנהלת העירייה, עבודה פנים אגפית נרחבת בסיוע אגף חשבות, יום עיון מיוחד לחברות וחברי המועצה וכמובן תקציב שקוף הנגיש לציבור בפורמט פתוח המאפשר לבנות תקציב חלופי.
“כל מי שרק רצו יכלו לקחת חלק בבניית התקציב וזה הופך אותו בהכרח לתקציב טוב יותר ונכון יותר”, ציינה עבוד ברזילי.
במהלך ההצגה המפורטת של תקציב העירייה על ידי גזבר העירייה, בני זיני, נכחו בישיבת המועצה גם מנהלי האגפים והחשבים וזאת על מנת שלכל שאלה תהיה תשובה.
תוכנית העבודה לשנת 2021 בנויה על חמישה דגשים מרכזיים:
1. היערכות לצמיחה דמוגרפית
2. חיזוק תשתיות פנים ארגוניות וטיפוח הון אנושי
3. פיתוח כלכלי
4. מצוינות וגיוון בחינוך
5. שיפור השירות לתושבות והתושבים.
חמשת היעדים נקבעו בעבודת מטה ממושכת של הנהלת העירייה.
ראש העירייה, אמיר כוכבי, סקר בדבריו את האתגרים התקציביים הרבים בהתמודדות עם שנת הקורונה ועם הכנת התקציב לשנת העבודה הנוכחית ובהם ההפחתה המתמדת במיסים עירוניים, האטת הגבייה בשל משבר הקורונה, הגדלת ההוצאות בשל משבר הקורונה והקושי לתכנון תקציב כתוכנית עבודה לקראת שנה בה רב עדיין הנסתר על הגלוי.
אחת ההשקעות המרכזיות היא בתחום בינוי מוסדות חינוך וציבור, בסכום של למעלה מ 71 מיליון ₪ שמהווה 37% מתקציבי הפיתוח.
דגש מרכזי של עיריית הוד השרון לשנה הקרובה הונח כאמור על המגוון החינוכי וההצטיינות כאשר ראש העירייה ציין כיוצאי דופן את ההחלטה להקים משנת הלימודים הקרובה מחלקה לגילאי לידה עד 3 שתקבע תו תקן עירוני ותתחיל את התהליך של לקיחת האחריות העירונית על קבוצת הגיל הזאת.
בנוסף ולראשונה בהוד השרון יוקם מעון יום שיקומי בשיתוף עם משרד הרווחה שייתן מענה לילדות וילדי העיר בשלב המוקדם של אבחון בעיות התפתחות, אשר ייתר את הנטל של הסעות לפעוטות אל מסגרות מחוץ לעיר.
עוד יוקם, לראשונה בעיר, מרכז “גשר” בשיתוף בית חולים שלותא למתן מענה חוץ מסגרתי לטיפול בבעיות נפשיות, כמענה לשנת הקורונה. במסגרת תקציבי הפיתוח ומתוך רצון לתת מענה לאוכלוסייה בעיר יוקם בית ספר לחינוך מיוחד שיתמחה באוטיזם.
בנוסף יוקם מרכז חדש לקידום נוער, שבט חדש לתנועת הצופים, סניף חדש לבני עקיבא, ועוד.
“בחרנו את הערכים החשובים ביותר לקידום ובהם החינוך, החינוך המיוחד ומתן מענה לנפגעות ונפגעי תקופת הקורונה ואני מאמין שלמרות שהעירייה נדרשת למאמצי התייעלות בשל הקיצוצים בהוצאות התושבים, בטווח הארוך יתברר לכולם, שזאת המדיניות הנכונה בעת הזאת”. הפחתת ארנונה שנתיים ברציפות וביטול אגרת השמירה, כמו גם הקפאת האכיפה במגוון נושאים בזמן המשבר שהפחיתה את הוצאת התושב ופגעה בהכנסות העירייה בסכום מצטבר של כ 17 מיליון ₪. סכום אשר מאתגר מאוד את היכולת של העירייה לעבוד.
במהלך הישיבה הוסבר כי ההתעקשות להפחית הוצאות לתושב למרות שהמשמעות הינה צמצום הכנסות העירייה היא הקו המנחה של העירייה והעומד בראשה אמיר כוכבי, להוביל היפוך של המשוואה הכלכלית. הגדלת הכנסות מפיתוח אזורי תעסוקה ומסחר וצמצום ההוצאה הפרטית של תושבות ותושבי העיר על ידי ביטול מיסים עקיפים והסדרת צו הארנונה. אלו תהליכים שלוקחים זמן וההימור בצידם גדול, אך אנו מתקדמים בכיוון הנכון, נאמר בישיבה.
מחבר המועצה עו״ד משה חנוכה נמסר: ״תקציב 2021 הוא תקציב רע. הוא נטול אסטרטגיה, אין בו מנועי צמיחה לעיר, לא מחשבה לעתיד או חזון מרגש ולא דאגה לכלכלה המקומית ביום שאחרי הקרונה.
התקציב, שהוגש באיחור של חצי שנה, הוא תקציב של הפקרה חברתית. מה שצריך לעשות הוא בדיוק ההפך.
במקום תקציב של הפקרה חברתית – להביא תקציב של השקעה חברתית.״
הגשנו יותר מ 200 הסתייגויות מסעיפי תקציב שמפרים את ההסכם הבסיסי של העירייה עם התושבות והתושבים בעיר הזאת – הסכם של אמון בין התושבים שמבקשים שהעירייה תתנהל בכבוד עם הכסף שלנו עם קיצוץ של 3.5 מיליון לתרבות ונוער, קיצוץ של 3.5 מיליון לתכנון עיר, קיצוץ של 1.4 מיליון בספורט, קיצוץ של 790 אש״ח בחזות העיר, הפחתה של חצי מיליון שקלים לארגוני הספורט, הפחתה של 382 אש״ח בשירותי הניקיון, הפחה של 216 אש״ח בביטחון וקיצוץ של 340 אש״ח בשירותים לקשישים (וזו רשימה חלקית)״.
צילום: סמדר פרי