זה לא פרויד, זה קרל רוג'רס. זה לא המעמקים הנפשיים, זה האדם כמו שהוא – אדון לגורלך. ככה מוציאים נערים ממצוקות קשות לחיי חברה נורמטיביים. גם בעלי פיגור שכלי בינוני יכולים להינשא ורצוי שיעשו זאת. טיפול פסיכותרפי הומניסטי לחיילים הוא הדרך הטובה ביותר. ד"ר ארנון לויתן, תושב הוד השרון, מחבר הספר "חתירה אל העצמי", משיב על קצה המזלג על השאלות והסוגיות הפסיכולוגיות הללו.
נתחיל ד"ר וליתן בשאלה, מה זה פסיכותרפיה הומניסטית?
תורתו של פרויד עוסקת בעמקי נפשו של האדם, תסביך אדיפוס, ירידה אל ינקות וילדות עמוקה, מה שנקרא "נבכים". קרל רוג'רס מעמיד את האדם במרכז, כמו שהוא עכשיו, כחלק ממשפחה, חברים, ולוא דווקא צאצא של מישהו בעבר הרחוק. האדם הוא בוגר שלם בעל יכולת החלטה עצמאית, אחראי למעשיו ויכול לכוון אותם. אין תלות, הכל נובע מעצמאות ואחריות אישית, לצד יכולות ושליטה במעשינו. בטיפול הפסיכותרפי-הומניסטי לעולם אינני נותן עצות או מכתיב. אין יצירת תלות בי כמטפל. זהו הטיפול ההומניסטי, בשונה מהטיפול הפסיכואנליטי. כאיש מקצוע אני נמצא במעמד שווה למטופל שלי והוא, המטופל, שואף לחתירה אל העצמי שלו. האדם מתכנן את מעשיו ומחשבותיו ומכאן את מסקנותיו כדרך חיים".
ד"ר ארנון (79) נולד בת"א ליד שוק הכרמל עד שמשפחתו עברה לר"ג מפחד הצלפים ממסגד סלמה. של"ת בקיבוץ בית העמק, נח"ל, חובש גדודי בגדוד שריון בחברון (גם טיפול בילדים ערבים). התנדבות במילואים 10 שנים בצה"ל . תארים בסוציולוגיה, בעבודה סוציאלית וקרימינולוגיה באונ' העברית ובר אילן. מרצה באקדמיה בכל הרמות. מנהל חינוכי בפנימיות בעייתיות. כתב 2 ספרים, בהם הספר היחיד בעברית על תורת רוג'רס. עבודת המאסטר שלו עסקה בסוגיית הנישואים של בעלי פיגור שכלי. על עבודה זו זכה בפרס נשיא המדינה מידיו של הנשיא אפרים קציר. בקנה – ספר חדש אשר יומחז על ידו בכיכובן של נכדותיו. הוא מרצה בפורומים שונים בלוויית זוגתו דליה אשר על הפסנתר. ספריו מאוירים באיורים צבעוניים בעלי "משמעות פסיכולוגית" יצירת ידיו. הובי נוסף שלו – אופנועים רבי עוצמה. אב ל 3 סב ל 10.
בעלי פיגור שכלי יכולים וצריכים להינשא
לעבודת המאסטר שלו הוא ערך מחקר שזכה לפרס נשיא המדינה. מספר ד"ר לויתן:
"בדרגת פיגור שכלי אנשים המצויים בסולם האינטליגנציה של 40-55 (דרגה בינונית בסולם האינטליגנציה 1-100) יכולים ורצוי שיינשאו. זה נותן להם יחס משפחתי הכי טוב של התחשבות ואהבה. הבדידות היא הדבר הקשה ביותר ובייחוד לאנשים אלו. הקשר שנוצר בזוגיות שלהם נותן אושר רב. בהיעדר יכולת לימודית ברמה רגילה, נבחנת יכולתם לתפקד בחיי יום-יום בסידורים בבית, קניה במכולת, ניקוי האשפה וכו'".
ומה לגבי ילדים לזוגות הללו?
"ככלל אין להם ממש יכולת לטפל בילדים, ואם כן, אזי לאם יש יותר יכולת כזאת בשל כישורים אינטואיטיביים של אמא. האב בד"כ לא מסוגל ואינו יודע מה לעשות. מן הטעם הזה המגמה היא מניעת ילודה ויש לכך דרכי הדרכה והנחיות לנשים באשר לאמצעי מניעה מתאימים. במחקר שלי בחנתי 80 בעלי פיגור כזה כש 45% מהם היו נשואים. ל 15% היו ילדים. המחקר עסק בדרכי טיפול באנשים האלו. אגב, חלק מהם זכו לזוגיות ביוזמתי בתקופת עבודתי במוסד אונים בכפ"ס. ממש יזמתי זיווגים מתאימים וכך יכולתי לגרום להם אושר גדול. בד"כ הנישואים באים ביוזמת ההורים ורבים מהם גם גרים בבית הוריהם. הלא נשואים כמעט כולם גרים עם ההורים. להערכתי בארץ רק כ 15% מבעלי המוגבלות הזו נישאים, לדעתי כאמור זו החמצה, וחבל".
גם כיום, לא מפסיק ד"ר לויתן בעבודתו, ולפי הצורך נותן פתרונות על פי הגישה הפסיכותרפית ההומניסטית.