מתקן לטיהור השפכים (מט"ש) של כפר סבא והוד השרון הוקם בשנת 1996 לטיפול בשפכי הערים כפר סבא והוד השרון. המט"ש הוקם בבעלות משותפת של שתי הערים כפר סבא והוד השרון, הבעלות על המט”ש אינה שווה ומתחלקת ל%69 כפר סבא 31 % הוד השרון.
תושבי הוד השרון, מתלוננים כבר שנים על בעיית הריחות ומדי יום על סבל רב שנגרם להם מהגזים הנפלטים מהמט”ש (H2S ועוד) שגורמים לצחנה קשה. תושבי מזרח העיר מעידים שהמצב בלתי נסבל והם סובלים בבעיות בריאות שונות כמו כאבי ראש, צריבה בעיניים וקשיי נשימה.
בשנתיים האחרונות המצב החמיר הן מבחינת תדירות הריחות כפועל יוצא של פליטת גזים גוברת והן מבחינת היקף השטחים המעורבים. התושבים מתלוננים ומתריעים על סבל ועל כך שמדובר בבעיה המשמעותית ביותר בעיר, שמחייבת טיפול בעדיפות ראשונה במעלה.
נציגי הוועד למען אוויר נקי, נפגשו עם ראש העיר אמיר כוכבי, מיד עם בחירתו לתפקיד, התריעו על החמרה בתדירות והיקף התופעה והגישו מספר דרישות:
להתייחס לבעיה כבעיה עירונית בתיעדוף גבוה. להעביר את המט”ש לאיזור מרוחק מבתי תושבים.
לאבחן לאלתר ע”י שכירת חברה מקצועית את מקורות הריח ולטפל בהם בהתאם. לשתף את התושבים בשקיפות בטיפול בבעיה.
לבקשת הוועד, העיריה שכרה את חברת DHV- MED שבצעה סקר ריחות בעיר וגילתה ש50% מהתלונות קשורות לצחנת המט”ש. ידוע שהיקף התלונות בפועל גבוה יותר. רבים מהתושבים התייאשו מהפניות החוזרות למוקד שאינן מטופלות בפועל וחלקם אינו מקשר את הריחות למט”ש.
במקביל נשכרה חברת DHV ע”י תאגיד מי הוד השרון, לבקשת הוועד לצורך איבחון מקצועי של מקורות הריח במט”ש וסביבותיו, אולם הגשת הדוח המקצועי נדחתה מספר פעמים בגלל אי העברה של מידע ונתונים משמעותיים מצד תאגיד פלגי שרון של כפר סבא.
בתאריך 12/10 הוגשה ע”י חבר המועצה עו”ד אלון גלבוע שאילתא בנוגע לפעילות שמבצע ראש העיר לצורך זירוז הליכי הטיפול במפגע. בישיבת מועצת העיר שהתקיימה ב-27/10 השתתפו תושבים רבים, שנשאו שלטים, מחו על ההחמרה המתמשכת בהיקף התופעה ועל הסבל היומיומי שהם חשים אך דאגו לומר שיו”ר דירקטוריון מי הוד, נדב דואני, משתדל לטפל בבעיה ואין להם טענות עליו. הטענות הם לראשי הערים שלא מוצאים פיתרון והתושבים סובלים.
בפגישה שהתקיימה למחרת עם חברת DHV, הוצגו ממצאים מדאיגים ביותר לגבי המט”ש: עולה כי המט”ש כבר היום אינו עומד בקיבולת המתוכננת בשעות העומס. בעוד שהקיבולת השעתית המוצהרת הינה 2350 קוב לשעה הקיבולת בפועל הינה 1800 קוב לשעה. בנוסף קימים ליקויים הנדסיים ותפעוליים המהווים מוקדים לפליטת הגזים.
מדובר ללא ספק בבעיה עירונית דחופה ובוערת, שמחייבת טיפול דחוף ופתרון בעיות בשיטות יצירתיות ומהירות. נציגי הוועד למען אוויר נקי דורשים להכריז על מצב חירום תפעולי ולעצור את הבניה בשתי הערים עד לטיפול בבעיה, לזרז את התוכנית לטיפול בליקויים במקביל להפעלת לחץ על משרדי הממשלה בהקשר להעברת המט”ש.
השבוע הודיעה עיריית כפר סבא על הישג ענק מבחינתה שקבינט הדיור אישר את הכללת פרויקט פינוי בינוי ביוספטל כפרויקט בעדיפות לאומית. מדובר בפרויקט של 4,500 יח’ דיור חדשות שזה קצת פחות משליש מגודלה של הוד הדרון. כיום כידוע הצרכים שעושים תושבי כפר סבא מגיעים להוד השרון. כבר היום מתקן הטיהור עומד על תפוסה כמעט מלאה. אירוע גשם חמור וכל האזור יוצף בצואה שלא נדבר על זרימת שפכים לנחל הירקון ולאגם האקולוגי שהושקע בו כ-100 מיליון ₪.
הכתובת נמצאת על הקיר.
מעיריית כפר סבא נמסר: "פרויקט הענק להתחדשות העירונית בשכונת יוספטל מנוהל בידי גורמי מקצוע מומחים, ובוודאי שיכלול בין היתר תוספת וחידוש תשתיות בכלל התחומים, ביניהם רטובות – וזאת כמו בכל פרויקט להרחבת ערים. המכון לטיהור שפכים יהווה חלק בלתי נפרד מתכנית פינוי הבינוי, שתביא לשינוי פניה של העיר ולשיפור משמעותי באיכות חיי תושבי השכונה".
עיריית הוד השרון ותאגיד מי הוד השרון פועלים יחד עם עיריית כפר סבא, כדי לבצע במכון עבודות בהיקף של 150 מיליוני שקלים על מנת לפתור את בעיית הריחות ובין היתר להגדיל את הקיבולת שלו. כמו כן הקמתו של מכון טיהור שפכים חדש, במיקום מרוחק, אשר יחליף את המט"ש הקיים, נמצאת גם היא בתכנון ומקודמת על ידי עיריית הוד השרון ותאגיד מי הוד השרון אל מול גורמי המדינה הרלוונטיים. כל בנייה עתידית צריכה להתחשב בתושבות ובתושבים המתגוררים באזור המט"ש וביכולות המט"ש לטפל בצרכים באופן מיטבי.