חבר מועצת העיר כפר סבא פנחס כהנא הוא עוף מוזר. התואר חבר מועצה ממש לא מזיז לו, הלהט ליצור ולשנות – בראשו הקודח. עם הרקורד שלו בתחום תכנון וביצוע הוא נכס שכל עירייה הייתה מתגאה בו.אלא שמיצוי כישרונותיו וניסיונו העצום עומדים לא פעם בסתירה למיקומו באופוזיציה במועצת העיר, אבסורד פוליטי.
בראיון ל”ירוק” פורש כהנא תוכניות משמעותיות לטובת העיר לצד תסכול לא קטן מחוסר ההיענות לממש את הצעותיו בשנתיים וחצי לקיום הקדנציה. קרוב לוודאי שהוא כנראה בעל מירב ההצעות והשאילתות במליאת המועצה ובארבעת הוועדות שהוא חבר בהן: תכנון ובניה, איכות הסביבה, שורדי שואה, שימור אתרים. וגם בהנהלת מפעל המים. חרף היותו באופוזיציה קשה להתעלם מרעיונותיו לשיפור העיר בתחומים רבים.
לדוגמה (חיובית): הצעתו למצב את כפר סבא כעיר תיירותית על מגוון האתרים וסיפורי מורשת. הצעה נוספת שהתקבלה הקמת שירותים ציבוריים ברחבי העיר.
עוד הוא מקדם נטיעות עצים בגומות הריקות ובכלל בעיר לרבות שיקום יער אוסישקין.
מתקבלות הצעותיו בענייני שורדי השואה וכן לחץ על הפחתת הטיסות מעל העיר, ותוכניתו בתחום שימור אתרים.
לעומת זאת הצעות חשובות ושאילתות שלו נדחות מטעמים פוליטיים ברורים לדבריו. למשל – כמו דיון דחוף בתוכנית מתאר כללית, ביטול חניון אוטובוסים ליד בתי קברות, התנגדות שלו לתוכנית בניית אלפי יחידות דיור באזור צופית, קטעים מסוימים בביצוע מהיר לעיר, קיום החוק לדו”ח כספי רבעוני ודו”ח ביצוע, טיפוח חינוכי סביבתי לקולנוע חן, מידע בנושא פיסול בשטחים ציבוריים, בדיקת מדיניות המיחזור, נושא השילוט בעיר, רשימה חלקית.
כהנא הנו אחד מ 7 חברי אופוזיציה, שני ברשימתה של הדר לביא. סיפור חייו פתלתל ועשיר מעש. הוא נולד לפני 73 שנה להוריו מיכאל ושרה ניצולי אושוויץ, במחנה המגורשים בקפריסין. אביו היה נשוי קודם ואב לילד בן 6. עם הגיעם לאושוויץ נרצחו אשתו וילדו. הוא ניצל, חזר לעיירה שלו ברומניה ושם פגש את שרה גם היא ניצולת אושוויץ ושם נישאו. “בעיירה הזו הם קיבלו מכומר אחד חמישה חומשי תורה כשעל אחד מהם היה השם פנחס כהנא, שהיה סבי. אני על שמו”, מספר פנחס. עם הגיעם לחופי ישראל הם גורשו לקפריסין שם, כאמור, נולד. בקפריסין נולדו 2200 ילדים. (בכנס ילדי קפריסין נשא פנחס את נאום הילדים ההם בטקס מרגש). עם עלייתם לארץ התיישבו במעברת בית ליד, ואח”כ ברחובות שם נישא לרעייתו חנה, עו”ס במקצועה. לזוג כהנא 3 ילדים ו 4 נכדים.
בהמשך דרכו סיים תואר ראשון בכלכלה באונ’ ת”א ותואר שני בטכניון כמהנדס ערים. בשיקגו, על סף סיום הדוקטורט נקרא ע”י שגרירות ישראל בארה”ב להקים את ארגון הסטודנטים הישראלים נגד תופעת האנטי ישראל שפשתה באוניברסיטאות בארה”ב בשנות ה 80. כבר בשיקגו עשה עבודת מחקר לקידום תיירותי באזורי פריפריה, בעקבות קריסת מערכות אזוריות באותה תקופה.
עם רעייתו חזרו לישראל והוא נרתם לעבודת תכנון בסוכנות היהודית ומשרד החקלאות. פרויקטים גדולים בוצעו בניהולו שכללו תכנון הוליסטי של מערכות יישוביות בארץ. בין השאר תיכנן את רמת הנגב, הר חברון, גוש קטיף, הערבה ועוד. זכה בפרס יקיר איגוד המתכננים. בנוסף עסק בתכנון יערות עם כ 200 תוכניות יער בארץ, בשיקום מחצבות, חבר וועדת תכנון קרקעות ארצית.
בסביבתנו הקרובה, היה יו”ר וועד ההורים בתיכון כצנלסון. הקים את משמר האילנות של כפ”ס ובזכותו הרבה מאד עצים מצלים ומורידים את הטמפרטורה בעיר. הוא יו”ר המועצה לפיתוח מקיים וחבר ארגון חיים וסביבה ברמה הארצית.
ועכשיו, פנחס, אתה חבר מועצת העיר פעיל ודומיננטי, אז מה הלאה?
“בזמנו התייעצתי על יצחק ולד, שיעץ לי להשפיע דווקא מחוץ למערכת הפוליטית. בכל זאת הצטרפתי להדר במקום 2 ואף הפתענו עם 3 חברי מועצה. אני רואה שיש כל כך הרבה מה לעשות, לכן וודאי שאתמודד גם בבחירות הבאות וגם אתמוך בהדר לראשות העיר. ובנוסף, אמשיך את עיסוקיי החובבניים, לשיר במקהלת קולות הכפר, לעשות ספורט בפארק, לארגן טיולים ולהמשיך באגודת הזמר העברי. וכמובן ליהנות מנכדיי החמודים. ואומר בסיכום, כפר סבא היא עיר נהדרת גם במובן הירוק. אוכלוסייה טובה מאד, איכות חיים טובה, שמצריכה עוד פרמטרים לשיפור ניכר בהמשך חיינו כאן”.