בית המשפט המחוזי מרכז (כב' השופט ע' קובו) גזר שנתיים מאסר בפועל על ראש עיריית כפר-סבא לשעבר, יהודה בן חמו, שהורשע בעבירות של גניבה בידי עובד ציבור, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וכן מרמה והפרת אמונים.
במסגרת הטיעונים לעונש ביקשה הפרקליטות לגזור על בן חמו 3.5 שנות מאסר בפועל. השופט נעתר לבקשת הפרקליטות לקבוע כי דבק קלון במעשיו. בנוסף, גזר בית המשפט על בן חמו מאסר על תנאי וקנס של 200 אלף שקל. את התיק ניהלה מטעם פרקליטות מחוז מרכז (פלילי) עו"ד אורטל קולן.
בן חמו פגע בערכים של טוהר המידות
מגזר הדין עולה כי הנאשם כיהן כראש עיריית כפר סבא, והקים מנגנון לאיסוף תרומות בתווי קניה מאנשי עסקים שפעלו בכפר סבא. בפני התורמים הוצג מצג שווא שלפיו תרומותיהם יועברו כסיוע לנזקקים. התווים שהתקבלו מהתורמים היו בסך של כ-600,000 ₪. חלק מהתווים הללו אכן הגיעו בפועל לנזקקים, ולגבי התווים הללו נקבע כי לא מדובר בעבירה פלילית, על אף שאופן ניהול הפרויקט כולו היה שלא בהתאם לכללי המנהל התקין. חלק אחר מן התווים שהתקבלו בסך של 250,000 ₪, לא הועבר לחלוקה לנזקקים. סכום זה נותר לשימושו של הנאשם עבור עצמו ועבור מקורביו, וחולק על-ידו כראות עיניו, לרבות לעובדי הלשכה שקיבלו מהנאשם באופן קבוע תווים מהנאשם לראש השנה ולפסח, זאת מתוך התווים אשר נתרמו על-ידי התורמים עבור הנזקקים. העברת התווים למי שאינם נזקקים, מהווה מרמה כלפי התורמים, אשר סברו שתרומותיהם מועברות לנזקקים בלבד. מתוך התווים האמורים אשר הנאשם קיבל במרמה וגנב, הוא נטל חלק בלתי מבוטל לשימושו האישי: חלקם נתפסו ברשותו, חלקם שימשו לרכישות שביצע, בחלקם מנהלת לשכתו רכשה עבורו מתנות, בחלקם רכשה עובדת עירייה מתנות לבני משפחתו, בחלקם לבקשת הנאשם, אשתו באותה התקופה עשתה שימוש לקניית מתנות ובחלקם אף שילם חלק משכרה של עובדת משק הבית שלו. בנוסף הורשע הנאשם בעבירה של הפרת אמונים, כאשר עסק באופן פעיל בענייניו של חברו הטוב וקידם אותם תוך ניגוד עניינים מובהק. הנאשם פגע בערכים של טוהר המידות ושמירת ניקיון כפיהם של משרתי הציבור, כמו גם פעילותו התקינה של המִנהל הציבורי, ויש בהם כדי לפגוע באמון הציבור במערכות השלטון.
"מעשי הנאשם, לא היו בגדר מעידה חד פעמית, אלא נמשכו לאורך שנים"
במסגרת השיקולים לקולה, נשקלו עדויות האופי הרבות שנשמעו מטעמו של הנאשם, אשר מהן עולה כי הנאשם פעל במשך שנים רבות כדי לסייע לנזקקים והחלשים בחברה, זאת גם מעבר למילוי דרישות תפקידיו הציבוריים. מעשים אלה של הנאשם עומדים לזכותו, על אף שחטא דווקא בשליחת יד בתווים אשר נועדו לשמש תרומה לנזקקים.
בנוגע לסוגיית הקלון, נקבע כי במעשיו של הנאשם אכן דבק קלון. מעשי הנאשם, לא היו בגדר מעידה חד פעמית, אלא נמשכו לאורך שנים וכללו מעשי מרמה וגניבה תוך הפרת אמונים וניצול תפקידו ומעמדו הרם לביצוע העבירות. הניצול לרעה של התפקיד והמעמד הציבורי לשם הפקת טובת הנאה לנאשם, מהווים מעשים שדבק בהם פגם מוסרי חמור. על אף המסקנה שדבק קלון במעשיו של הנאשם, קבע בית המשפט כי אין הצדקה לשלול את זכויותיו של הנאשם לגמלה".
בן חמו:"שכרון הכוח שעיוות את שיקול דעתו" גיא בן גל, חבר מועצת העיר בעבר ויו"ר האופוזיציה לשעבר: "כיהנתי במשך עשור כחבר מועצת עיר בתקופת כהונתו של בן חמו כראש עיר. מרבית השנים כחבר אופוזיציה ובמשך כל הכהונה השניה כיו"ר ועדת ביקורת. לא אכחיש שבמקרים רבים פעילותי כאיש אופוזיציה הרגיזה את בן חמו וגרמה לו לכוון כלפי התקפות נגד שגלשו לא אחת לפסים אישיים, היו גם מהלכים שכל תכליתן הייתה לפגוע בשמי הטוב ואף בפרנסתי ומקום עבודתי כמורה. לקראת סיום כהונתי השנייה כבר הגיעה אלי מספיק אינפורמציה להבין שטוב עשיתי שלא הצטרפתי לקואליציה של בן חמו. חלק מהמידע הבעייתי הועבר על ידי למשרד הפנים שלרוב התגלה במלוא רפיסותו , חלק לרשויות אכיפה עם יותר שיניים אבל בסופו של יום מה שהביא לפתיחת תיקי החקירה נגד בן חמו וכן להרשעתו היו עדויות של האנשים שעבדו לצידו במעגל הקרוב ביותר. הם מנפגעי בן חמו. המלעיזים יגידו שהם הלשינו על הבוס שלהם, או שיתפו פעולה עם גורמי אכיפת החוק על מנת להימנע בעצמם מהרשעה, אבל הם למעשה הסיבה שהובילה לכך שכהונתו של בן חמו כראש עיר נקטעה ולכך שהוא ירצה עונש מאסר בפועל. אני מקווה שבן חמו ינצל את תקופת המאסר להרהר בטעויות שעשה, בשכרון הכח שעיוות את שיקול דעתו, בבצע הכסף ששירת אותו אישית במקום את הנזקקים שלהם היו אמורים לשמש התלושים. לעשות חשבון נפש ואולי גם תיקון כשישתחרר. במדינת ישראל בה שר שהורשע חוזר לכהן וחוזר לסורו, הכל אפשרי".
את הכתבה במלואה ניתן לקרוא באתר השרון פוסט "אני מקווה שבן חמו ינצל תקופת המאסר להרהר בטעויות שעשה, בשכרון הכח שעיוות שיקול דעתו, בבצע הכסף ששירת אותו אישית במקום הנזקקים שלהם היו אמורים לשמש התלושים".