טובה גלר, שימשה לאורך שנים כפעילה בתחום ההתנדבותי במישור הקהילתי-סוציאלי, וכיהנה כיו״ר איל״ן.
טובה גלר ז״ל, שנולדה בשנת 1927, עלתה ארצה בילדותה מסלונים שבפולין, ולמדה בגימנסיה ״הרצליה״ ובסמינר ״תלפיות״. יחד עם בעלה, זאב גלר ז״ל, שלימים כיהן כראש עיריית כפר סבא, קבעו את ביתם בעיר, כאשר טובה ז״ל פעלה וביססה בכפר סבא פעילות ענפה בתחום החינוך: תחילה שימשה כגננת, עסקה בהוראת נערים עובדים ובחינוך מבוגרים במסגרת ״הנחלת הלשון״ וב״בעור הבערות״, כשהוראת השפה והסיוע בקליטתם היוו רק חלק פעוט מקשרה האישי עם האנשים, להם שימשה ככתובת.
גלר ז״ל ניהלה יחד עם בעלה בית פתוח, בו נמצאה אוזן קשבת ולב חם לכל אדם במצוקה, בית ששקק פעילות ציבורית ושימש בסיס מוצק ותומך לפעילות הציבורית של השניים, למען העיר כפר סבא ותושביה.
במרכז פעילותה ההתנדבותית עומדים מועדוני הקשישים, להם העניקה מזמנה וממרצה באופן אישי, במסירות ובהתמדה לאורך שנים רבות. על פעילותה זו קיבלה את התואר ״אם המועדונים״. בנוסף, קיבלה על פעילותה הקהילתית והאנושית את תואר יקירת העיר כפר סבא.
לרגל יום הולדתה ה- 93 התראיינה טובה גלר לעיתון ירוק ברהיטות ובשנינות.
בעיניים בוחנות על 70 שנותיה בכפר סבא
״מה באמת השתנה בעיר שלך ב – 70 השנה האחרונות?
“הגעתי לכפר סבא מתל אביב עם ידיד שלי זאב גלר. שלעתיד יהפוך לראש העיר המיתולוגי של כפר סבא כאן התבשלה האהבה שגמלה לנישואים עם כל המשתמע. מבחינתי כפר סבא הינה העיר שלי, המשפחה שלי, האנשים שאיתי, הבית שלי, האהבה שלי. אכן, מעיר של כמה אלפים לעיר של היום עם למעלה ממאה אלף, חלו כמה שינויים מהותיים.
בעבר הרחוק הכרנו זה את זה באופן אישי. גם ראש העיר גלר בעלי היה מקורב אישית לתושבים ובעיותיהם, לצרכיהם, הייתה קרבה בלתי אמצעית. הייתה יותר פמיליאריות אם נגדיר כך. וכמובן פני העיר השתנו עד מאד, וככה טוב”.
והיום, טובה?
“אני יכולה להגיד לך במפורש שאנשים צעירים שמגיעים לכאן לא מצטערים כלל. מגיעים אלינו מערים אחרות ומרגישים שעשו צעד נכון. לדעתי מי שמגיע לכפר סבא לא מתגעגע למקום מגוריו הקודם. נוצר כאן איזה מכנה משותף לתושבים, וזה הרבה בזכות ראשי העיר שלנו לדורותיהם. אולי יש זיכרונות ואסוציאציות אבל כאן מרגישים בבית. כפר סבא היא עיר אבל לא כרך, משהו יותר אינטימי עם תחושת בית, מקום חם ומחבק. אני באמת אסירת תודה שזכיתי לחיות כאן את מרבית חיי, וגם זכיתי לגדל שתי בנות, 5 נכדים ו – 5 נינים”.
טובה גלר, את כבר מותג בעיר הזאת. יקירת העיר, אזרחית כבוד, סטטוס מיוחד. מוזמנת לכל אירוע, לכל פורום חשוב, תמיד נושאת דברים, נוכחת בשמחות ועיצבונות, בשכונות, בחגים, בטקסי פרס גלר שאת דמות דומיננטית בו (ויותר מזה), בטקסים עירוניים ואישיים, בעצם דמות מודל של מנהיגות, איך את מרגישה ככזאת, ומה הלאה?
“ראשית אני מבקשת לצנן את ההתלהבות שלך, תמיד דגלתי בהצנע לכת. אכן, התפקיד הזה שציינת מחייב. אני לא בתחום המנהיגות, אולי מוכנה להיות דמות לחיקוי. התארים שציינת מחייבים, ועלי לשמור על הסטטוס שמוקנה לי בכוח מעשיי בעיר כל השנים. כן, אני בהחלט רואה אותי כדמות להתנדבות בלתי מסויגת ורוצה במרחב הזה להיות מודל לחיקוי.
ועם הצניעות המחויבת, אני חושבת גם שהצלחתי בכך”.
וראשי הערים, טובה, שאת מלווה אותם בכל העשורים הללו?
כאן מגלה טובה זהירות מופלגת, שמא תיכשל חו”ח בהעדפת האחד על האחרים. בעיניה, ראש העיר יצחק ולד תרם הרבה מאד לפיתוח העיר ויצר בזמנו תחושת משפחתיות נאותה וערבות הדדית. ילדותו כאן, ומכאן גם הקשר האישי שלו עם האנשים. יהודה בן חמו חרוץ מאד, נאמן לעיר וגם הוא – כאן צור מחצבתו. צרפתי גם הוא תרם את חלקו בתקופת כהונתו הקצרה. ואני רואה את ראש העיר כיום רפי סער, עם גישה לא רק אורבנית כי אם גם אנושית וחברתית למה שקורה איתנו, הוא בדרך הנכונה. וכמובן הראשים ההיסטוריים סורקיס (בתקופתו הפכה כפ”ס לעיר) וזאב וגלר כמובן, שהטביעו חותם של ראשונים בכפ”ס של פעם”.
ואת, כסמל ההתנדבות, מה דעתך על המערך הגדול הזה אצלנו, וגם, מי יהיה אולי “היורש” שלך בעתיד הרחוק כמוביל ההתנדבות בעיר?
“כן, קרוב למאה ארגוני מתנדבים בכפ”ס, יש במה להתפאר. והיום בראשם מאיר אהרוני שעושה עבודה נהדרת וכל הקרדיט מגיע לו ולכל עשרות האלפים בכל הארגונים הנפלאים הללו. והנה, תראה איתנו כאן, חברתי זה 30 שנה, לאה גזית, מתנדבת אולטימטיבית בכל שכבות האוכלוסייה שלנו, ללא לאות. אולי היא “היורשת” שלי, עם כל הקרדיט והאהבה. וכן, “היורש” שלי צריכה להיות אישה.״
יהי זיכרה ברוך