נבחרת רצי המרתון של ישראל, הכוללת את גרמה אמרה, מהפועל אתלטי אורן כפר סבא, זכתה השבוע במדליית הזהב הקבוצתית בריצת מרתון באליפות אירופה באתלטיקה קלה המתקיימת במינכן, גרמניה. בזכות הניצחון הקבוצתי המפואר, נשמעה בתום התחרות במינכן, שירת התקווה, 50 שנה לאחר טבח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת 1972.
בין 9 הרצים הראשונים, סיימו 4 רצים ישראליים – ביניהם גרמה. בראיון שנערך עם גרמה הוא שיתף: ”במהלך ריצת מרתון בתחרות, אני מציב לעצמי מטרות קצרות. אם אני נתקע לדוגמא בקילומטר
ה-30 אני תמיד חושב על כל קילומטר קדימה עד קו הסיום. אני מקפיד לשמוע את העקבים והנשימה של הרצים שלפני וחוזר ואומר לעצמי שגם להם קשה. אני יודע שזה יעבור ואסור לי לוותר. אני יודע שכל כאב הוא זמני בדרך להשגת המטרה.
אני מדמיין לעצמי את הרגע בו אני חוצה את קו הסיום בתוצאה איכותית וברגע שחציתי את קו הסיום כל הכאב נעלם… אני מיד מרגיש שזה היה שווה את כל המאמץ”
גרמה אמרה (33) קבע את הקריטריון למשחקים האולימפיים בטוקיו 2020 עם זמן איכותי של 2:07:29 שעות, תוצאה שניה בין הישראלים בדרך לטוקיו.
גרמה עלה לישראל מאתיופיה ביוני 2006 בהיותו בן 19. משפחתו בת שמונה נפשות (הורים, שני בנים וארבע בנות) הגיעה למרכז קליטה בבאר שבע. משם, הוא עבר לאולפן בנצרת ובהמשך השלים שם את לימודי הבגרות.
לריצה, הגיע לגמרי במקרה. הוא פגש בנצרת עולה חדש מאוקראינה שהציע לו להשתתף במקצה ל-10 קילומטרים במרתון ירושלים. גרמה לא ידע לקראת מה הוא הולך. “אפילו לא היו לי מכנסי ריצה ונעלי ריצה” הוא נזכר.
מישהו נתן לו את הציוד הבסיסי הזה, והריצה עברה עליו בקלות. לא היו לו כלל ציפיות כי הוא לא ידע מה זה לרוץ 10 קילומטרים. הוא הפתיע את עצמו וסיים במקום השביעי.
שנה לאחר מכן, במרתון טבריה הוא השתתף שוב בריצה ל-10 ק”מ. אז, פגש לראשונה את זוהר זימרו שהציע לו להתאמן יחד אתו בהדר יוסף, אחת לשבוע. כך, תוך זמן קצר הוא נשאב לעיסוק הזה בצורה משמעותית והחל להתאמן פעמיים ביום עם הכוונה לתחרויות במרחקים של: 5000 מטרים, 10,000 מטרים וחצי מרתון כדי לשפר את המהירות שלו ולהתחזק. גרמה, שמשקלו 50 ק”ג, גובהו 1.74 מטר ואחוז השומן שלו עומד על 4.8% נזכר שאמרו לו: “יש לך מבנה גוף דק, אתה רזה ויהיה לך קשה לרוץ מרתון”.
ב-2017 חל המפנה בחייו המקצועיים והוא עבר להתחרות במרתון. סדר היום שלו קפדני מאד. הוא קם מידי בוקר בשעה 5:00 ובחורף ב-5:30 הוא מתחיל את יום האימונים שלו הכולל שני אימונים בשיגרה וישנם ימים בהם מתאמן שלוש פעמים ביום. הוא הולך לישון מוקדם ב-20:30.גרמה מקפיד מאד על תפריט מאוזן מאד. הוא מבשל לעצמו. חשוב לו לדעת בדיוק מה הוא אוכל.
בשבוע רגיל הוא רץ כ-200 קילומטרים ובכל אימון עולה עצימות האימון. ככל שמתקרבים לתחרות קצב הריצה מתקרב לזה המתוכנן ליום התחרות.
גרמה, נשוי לסוואלמה, הוא בעל תואר אקדמי בחינוך גופני עם התמחות בניהול ספורט. “רציתי לדאוג לחיים שלי ביום שאחרי סיום הקריירה כרץ מרתון” מסביר גרמה שנבחר שלוש פעמים למצטיין הנשיא המכללה למורים לחינוך גופני במכון וינגייט. הוא נזכר שהשילוב בין לימודים ואימונים ברמה המקצוענית היה קשה לו. מאמנו זוהר זימרו הקל עליו באותה תקופה כשוויתר לו על יציאה למחנות אימונים מתוך ידיעה שהוא ירוויח אותו לשנים רבות אחרי סיום הלימודים.
מספר דברים שאנחנו לא יודעים על גרמה: *מקדיש את מרבית זמנו הפנוי לקריאת ספרים ומדיטציה. הוא קורא הרבה פילוסופיה ועל פעילות כוחות הביטחון של ישראל. “בתיק שלי תמיד יש ספר קריאה וברכב יש הרבה מאד מגזינים באמהרית”.
* מאמין מדיטציה. “אני אוהב להתרכז בדברים חיוביים. אני תמיד מסתכל על חצי הכוס המלאה. מאז שהתחלתי לעסוק במדיטציה השתנו אצלי לטובה הרבה דברים”.