בשבוע שעבר, התקיימה אליפות אירופה בהטסת טיסנים, בה נבחרת ישראל זכתה בלא פחות מאשר המקום הראשון!
אמנם ענף הטסת הטיסנים הוא לא אחד מענפי הספורט המוכרים והאטרקטיביים בארץ. עובדה- כיום לא שכיח לשמוע על ילד שהולך לחוג טיסנים אחרי הצהריים. לרב ילדים בוחרים ללכת לחוג כדורגל או כדורסל, אך יש שיטענו שבבחירה זו – הילדים מפסידים המון.
עזרא שמש, תושב הוד השרון, אשר שמו הולך לפניו בענף הטיסנים הארצי, מספר: “ילד בחוג טיסנים רוכש ידע באווירודינמיקה ותרמודינאמיקה, ובנוסף צובר חוויות הקשורות לעולם התעופה הכללי, שילוו אותו לקראת החיים הבוגרים. בחוגים אחרים כמו כדורגל או כדורסל, אני רואה את זה פחות”.
עזרא עצמו החל להתעניין בטיסנים בגיל צעיר. כבר בגיל 11 הצטרף לקבוצת הטיסנים המקומית בבת ים, שם גדל, והמשיך עם התחביב עד לגיל צבא. בזמן זה עזרא כבר התחרה באופן קבוע בתחרויות אזוריות וארציות בתחום הטיסנאות.
העיסוק בתחום התעופה הוביל אותו באופן טבעי להתגייס לקורס טיס היוקרתי, ממנו המשיך לעולם הבקרה האווירית, ושירת כבקר אווירי תקופה ארוכה. באופן טבעי עזרא “זנח” את התחביב בזמן הצבא, אך לפני כ- 15 שנים הוא חזר לתחביבו הישן והחל להטיס שוב באופן תחרותי.
ברגע זה ניתן להניח שרב קוראי הכתבה חושבים על שאלה אחת בלבד: איך לעזאזל מתחרים בטיסנים?
ובכן- כמו שניתן להניח, זה מעט יותר מורכב מריצת 100 מטר או קפיצה לגובה.
קיימים שלושה תחומים תחרותיים בהטסת טיסנים:
טיסני חוט- טיסנים אשר עולים לאוויר עם חוט (בדומה עפיפון) ובשלב מסויים משתחררים ודואים לקרקע.
טיסנים בעלי מונע גומי – טיסנים אשר “מותחים” להם את המנוע, וכאשר משחררים אותם הם ממריאים לשמיים עד אשר למנוע פוסק הכח, ומשם הם דואים בחזרה לקרקע.
טיסני מנוע – טיסנים בעלי מנוע עוצמתי (הספק של 30,000 סל”ד) אשר ממריאים לשמיים ומכבים מנוע לאחר מספר שניות, ומשם דואים לקרקע בחזרה.
המשותף לכל אחד מהתחומים: כל משתתף נמדד על משך הזמן אותו הצליח להשאיר את הטיסן באוויר. שימוש נכון בתרמיקות, משבי רוח אופקיים ואנכיים, ובעיקר הרבה ניסיון וידע הם הכלי לניצחון.
נבחרת ישראל שלחה לאליפות אירופה 9 מתמודדים אשר השתתפו בכל אחת מהתחרויות (חוט, גומי ומנוע), כאשר בכל תחרות השתתפה קבוצה של 3 מטיסים.
נבחרת ישראל הפגינה עליונות מוחלטת בתחרות, ופעם אחר פעם הוכיחה שהניצחון, בצדק, מגיע לה. מתוך 9 נציגים, 6 עלו לגמר בתחום שלהם, וייצגו את המדינה בכבוד עם 2 מדליות ארד, מדליית כסף אחת והתואר של התוצאה הקבוצתית הטובה ביותר באירופה.
עזרא מספר כי למרות התוצאה המרשימה, הוא היה רוצה לראות את התחום פורץ קדימה: “הטיסנים היום עשויים ברובים מחומרים מרוכבים – קארבון, קוולאר… זה הרבה יותר איכותי ממה שהיה פעם”.
עזרא ממשיך: “אנחנו כרגע במומנטום של אחרי תחרות מאוד מוצלחת. הייתי רוצה לראות אותו ממשיך בעיקר אצל הדור הצעיר. הייתי רוצה שהורה שקורא את הכתבה הזו, ישקול לשלוח את הילד שלו לחוג טיסנים, מתוך הבנה שיצבור בחוג ידע, חוויות וניסיון לחיים שהוא לא יקבל בשום מקום אחר בחיים. פיתוח הדור הצעיר הוא קריטי, וכיום נגיש יותר מאי פעם. יש מגוון חוגים בסביבה- בהוד השרון, כפר סבא ורעננה”.
לעזרא שמש תושב העיר, ולכל שאר הציגי המשלחת הישראלית לאליפות אירופה בטיסנים, מערכת עיתון ירוק גאה בכם ומאחלת המון בהצלחה בתחרויות עתידיות!