לפני שנבין מהו טיפול שורש ואיך מבצעים אותו, נדבר תחילה על המבנה האנטומי של השן וזאת כדי להמחיש את הטיפול ומטרתו.
מבנה השן (כפי שזה נראה בתמונה) מורכב מכמה שכבות, העיקריות שבהן:
זגוגית השן, או בשפה מקצועית אמייל. השכבה הקשה ביותר שעוטפת את השן ומעניקה לה את הגוון הלבן.
שכבת הדנטין. שכבה צהבהבה וקשה פחות מאמייל.
מוך השן. מערכת כלי דם ועצבים של השן.
מטרתו טיפול שורש? מקור וויקיפדיה
אנו נזקקים לטיפול שורש בעיקר משתי סיבות: שן שנשברה כתוצאה מטראומה או חדירת העששת אל מוך השן. כידוע, עששת היא מחלה זיהומית (מאמר הרחבה אודות העששת) אשר גורמת להרס של הרקמות הקשות של השן, דהיינו לאמייל.
אם רמת ההרס עדיין נמצאת באזור האמייל, אז ניתן לסלק את העששת ופשוט לבצע סתימה בשן. יחד עם זאת, אם העששת התקדמה וחדרה דרך האמייל אל תוך מוך השן, אז הטיפול שנזדקק לו זהו טיפול שורש. מטרתו של טיפול שורש היא להסיר את רקמת הדלקת מתוך תעלות השן שאובחנו במצב של הרס מתקדם ובכך להציל את השן מעקירה.
איך מתבצע טיפול שורש?
פעם טיפול שורש היה מתבצע במספר מפגשים, היום, בזכות התקדמות טכנולוגית ניתן לבצע את הטיפול במפגש אחד. להלן שלבי הטיפול:
השלב הראשון והחשוב מכל, זהו שלב האבחון. הרופא צריך לדעת האם השן ברת שיקום לאחר הטיפול שורש. כמו כן צריך לגלות את כל התעלות של השן, ניתן להיעזר במיקרוסקופ דנטלי ובצילום CBCT
בשלב השני הרופא יסיר חלק מכותרת השן על מנת להגיע עד למקור העששת, יסלק אותה ויסיר את מוך השן.
בשלב השלישי הרופא ינקה ויחטא את תעלות השורש. השלב הזה לא פחות חשוב משום שהתעלות חייבות להיות נקיות וללא שאריות של עששת כדי למנוע התפתחות עששת חדשה.
בשלב הרביעי הרופא ימלא בחומר מיוחד את התעלות וכן יאטום אותם בצורה הרמטית, כך שדבר לא יוכל לחדור פנימה.
בשלב האחרון הרופא ישחזר את כותרת השן. בחירת השחזור תתבצע בהתאם לרמת ההרס של הכותרת עקב פגיעת העששת והסרת חומר שן בעת ביצוע טיפול שורש.
תהליך לאחר הטיפול
לאחר טיפול שורש יש להמשיך לעקוב אחר הנחיות של הרופא המטפל ולמלא אותן כהלכה על מנת לתמוך בהשלמת ההליך. בשנים האחרונות לטיפולי שורש אחוזי הצלחה גבוהים ולרוב הם מתבצעים ללא סיבוכים, יחד עם זאת, ניתן למנות גם כמה תופעות הלוואי הנפוצות לאחר הטיפול:
כאב או רגישות.
רגישות לקור וחום.
נפיחות.
תופעות אלה צפויות לעבור תוך כמה ימים לאחר הטיפול. באם לא עבר תוך כמה ימים יש לעדכן את הרופא המטפל. כאמור, טיפול שורש כפעולה עצמה לא אמורה להיות כואבת. יחד עם זאת, יתכן ולאחר תום השפעתם של חומרי ההרדמה יופיע כאב קל, ומכאן ייתכן והרופא המטפל ימליץ להצטייד במשככי כאבים.
סיכום
כאמור בזכות ההתקדמות הטכנולוגית והידע, לטיפולי שורש אחוזי הצלחה יחסית גבוהים, אך לעיתים טיפול זה נכשל ויש צורך בביצוע טיפול חוזר, בשפה המקצועית זה נקרא חידוש טיפול שורש. מדובר בפעולה חוזרת שהיא מורכבת יותר ולכן יש לה פחות אחוזי ההצלחה.
יש כמה סיבות לכישלון טיפול שורש, להלן כמה עיקריות שבהן:
אי גילוי של כלל תעלות השורש. פספוס של תעלה עלול להוביל לטיפול שורש חוזר.
איטום לקוי של התעלה. אם האיטום לא נעשה בצורה מושלמת, החיידקים עלולים לחדור פנימה וזהו מקור לדלקת, מה שמצריך טיפול חוזר.
שבירת פוצר בתוך תעלת השורש ועוד.
יתן לצמצם למינימום את הסיכויים אללו לחידוש טיפול שורש על ידי פעולות הבאות:
דיוק באבחון. שלב האבחון הוא מאוד משמעותי, צילום CBCT (להבדיל מצילום סטטוס פשוט) יכול לתרום הרבה לגילוי כלל תעלות השורש.
ציוד ומכשור. לציוד ומכשור יש חלק משמעותי בהצלחת הטיפול. ביצוע טיפול שורש תחת מיקרוסקופ דנטלי מצמצם למינימום את הסיכוי לכישלון. בעזרת המיקרוסקופ הרופא יכול לראות שהוא מגיע עד סוף התעלה ולא משאיר שאריות של הדלקת ו/או עששת. בשנים האחרונות יותר ויותר טיפולי שורש מבוצעים בעזרת לייזר כדי להבטיח אטימות מושלמת של
תעלות השורש ובכך למנוע דליפה או חדירת הזיהום.
היד המבצעת. טיפולי שורש מוסמכים לבצע כלל רופאי שיניים, יחד עם זאת בשנים האחרונות ישנה עליה במקרים של טיפולי שורש כושלים. כמו כן, ישנה עליה במודעות בקרב המטופלים ורצון לבצע את הטיפול אצל רופא מומחה לטיפולי שורש (אנדודונט). ביצוע טיפול שורש על ידי אנדודונט מצמצם משמעותית סיכוי לטיפול שורש חוזר.
במרפאת שיניים דנטל יוניק טיפולי שורש מבוצעים על ידי רופאים מיומנים אשר עברו הכשרה מתאימה בביצוע טיפולים מסוג זה. אנו מבצעים טיפולי שורש עם הציוד הרפואי המתקדם ביותר, כגון מיקרוסקופ דנטלי, לייזר רפואי ועוד, דבר אשר מגדיל משמעותית את הצלחתו של הטיפול. רוצים לדעת עוד? אנו מזמינים אותכם לפגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות
חייגו עוד היום 2825* ואנו נחזור אליכם בהקדם עם כל הפרטים.