בשנים האחרונות, תחום הרפואה בכלל ורפואת השיניים בפרט עוברות סוג של מהפכה של ממש. המכשור המתקדם, ההתפתחות הטכנולוגית והגישות החדשניות משנות את פני הרפואה בלא מעט ענפים. ניתן לראות את זה הן במכשור האבחנתי והן במכשור הטיפולי שעומד היום לרשות הרופאים. ההתפתחות הטכנולוגית הגיעה גם לתחום רפואת השיניים והביאה איתה לא מעט חידושים, הבולטים שבניהם: מיקרוסקופ דנטלי, לייזר רפואי, סורק האינטראורלי ועוד’. במאמר הזה נדבר על לייזר רפואי והטיפולים שניתן לעשות בעזרתו.
מה זה לייזר רפואי?
L.A.S.E.R. – Light amplification by stimulated emission of radiation או בתרגום לעברית “הגברת אור לפליטת הקרינה המאולצת”, זהו התקן הפולט אור קוהרנטי עם פיזור נמוך מאוד. הלייזר הראשון הוצג בעולם עוד ב 1960 על ידי הפיזיקאי תאודור מיימן וזאת לאחר עשרות שנים של מחקר ופיתוח. עם השנים החוקרים גילו את הדבר הבא: כשהקרן אור מרוכזת, יש לה עוצמת אנרגיה גבוהה למדי. היא מדויקת מאוד וניתן להיעזר בה ברפואה בחיתוך או איחוי רקמות, עצירת דימום ועוד’. ישנם כמה סוגים של מכשירי לייזר ברפואה והם מתאפיינים בעיקר באורכי הגל השונים, מכאן ההתוויות השונות שלהם.
לייזר ברפואת השיניים
בשנים האחרונות יותר ויותר רופאים מומחים עושים שימוש בפרקטיקה שלהם עם הלייזר הדנטלי. מכשירי לייזר מרחיבים משמעותית את היכולות של המכשירים המסורתיים ברפואת השיניים, הופכים את ההתערבות לפחות טראומטית ולרוב ללא כאבים. תחומי השימוש והיעילות של מערכות לייזר דנטליות תלויות ישירות במאפייני קרן הלייזר, הנקבעים לפי סוג הלייזר.
כיום ברפואת השיניים קיימים כמה סוגי לייזר, שני העיקריים מהם: Erbium YAG (Er:YAG) שמיועד לרקמות הקשות (שיניים ועצמות) וLaser Diode הנועד לטיפול ברקמות הרקות (חניכיים, לשון ושאר הרקמות הרכות של חלל הפה).
עבודה עם לייזר דנטלי פותחת אופקים חדשים לרופאי שיניים והטיפולים הופכים ליעילים ומדויקים יותר. למעשה, ניתן ליישם לייזר דנטלי כמעט בכלל טיפולי השיניים – מטיפולים הפשוטים ביותר כמו ניקוי ועד הטיפולים המורכבים ביותר כמו טיפולים כירורגיים.
בעזרת מכשור הלייזר ניתן לבצע מגוון טיפולי שינים כגון:
ניתוחי חניכיים
הארכת כותרת כירורגית
חשיפת השתלים ושיני בינה כלואות
טיפולי שורש
סתימות
טיפול בכיסי חניכיים
לקיחת ביופסיה
להלן חלק מהיתרונות של השימוש בלייזר ברפואת השיניים:
חלק מהטיפולים אינם מצריכים ביצוע הרדמה מקומית למטופל
החיתוך בלייזר הוא מדויק יותר ובחלק מהמקרים אף מחליף את השימוש בסכין מנתחים
שימוש בקרן לייזר בפרוצדורות כירורגיות מקטין משמעותית את הדימום ולפעמים אף מונע אותו לחלוטין.
לסיכום – השימוש בלייזר ברפואת השיניים הוא בהחלט פריצה טכנולוגית של ממש. ניתן להיעזר בו במגוון טיפולי שיניים עם רמת הדיוק הגבוהה ביותר ועם פחות תופעות לוואי לאחר הטיפול.
מרפאת שיניים דנטל יוניק מצוידת במכשור רפואי אולטרה חדשני שכולל מכשיר CT, סורק דיגיטלי, מיקרוסקופ דנטלי ולייזר של חברת BIOLASE האמריקאית. מכשור זה תורם רבות להצלחת הטיפול וזה הופך אותו לנינוח וקל יותר.
לשאלות נוספות פנו אלינו עוד היום 2825*.