במועדון הכדורעף הפועל כפר סבא הקימו לאחרונה בשיתוף עמותת אלו”ט וקבוצת ח.י. קבוצת כדורעף לילדים ובני נוער על הרצף, שמתאמנים יחדיו, לומדים את רזי המשחק ובעיקר נהנים. מדובר בפרויקט ייחודי שמחזק את הילדים ומעניק תחושת סיפוק.
הילדים והילדות בגילאי יסודי ועד תיכון בתפקוד בינוני-גבוה, מגיעים מכפר סבא והוד השרון, אבל יש גם ילדים מיישובים אחרים במרכז הארץ. הם נהנים מחוויית המשחק, לתפוס את הכדור ולזרוק, ליפול ולקום, וכל זאת סביב הרשת והכדור.
כ-15 ילדים על הרצף משתתפים באימונים והם מעידים כי מדובר בחוויה בלתי רגילה. במסגרת הפעילות הספורטיבית הם נהנים לפגוש חברים חדשים ולהרחיב את המעגל החברתי שלהם. אחרי שלושה חודשים של אימונים משותפים התגובות היו נלהבות, וילדים סיפרו שחשו יותר בטחון עצמי, תחושת שייכות, העצמה והרגשה שהם חלק ממשהו גדול.
טל טייכנר, מנכ”לית מועדון הכדורעף הפועל כפר סבא, אמרה: “אנו בהפועל כפר סבא שמחים להיות מועדון ראשון בארץ שמנגיש את משחק הכדורעף לילדים על הרצף. אני רואה את השילוב החברתי כערך עליון. הכדורעף הוא ענף ללא מגע ולכן הילדים המדהימים הללו מוצאים בו חיבור גדול. אני מודה לקבוצת ח.י. ולאלו”ט על שיתוף הפעולה, הזכות היא שלנו”.
את האימונים בקבוצת הילדים על הרצף מעביר הדר אפרת, מאמן מוערך שמשמש גם כעוזר מאמן קבוצת הגברים הבוגרת מליגת העל במועדון הפועל כפ”ס. בטרם יצא לדרך, אפרת עבר הדרכה על הנגשת המשחק לילדים על הרצף, תוך דגש על טיפול רגשי בילדים. העובדה שמדובר בספורט ללא מגע פיזי, כשרק רשת חוצצת בין שתי הקבוצות, מגבירה אצלם את הביטחון העצמי.
“זו פעם ראשונה שאני מתנסה בעבודה עם ילדים על הרצף, ואימון כזה דורש הכנה רבה. כל אימון עבורי זו הרפתקה, אתה לא יודע למה לצפות, כמו רכבת הרים” סיפר הדר אפרת. “מתכונת האימון מתוכננת מראש, אבל צריך לדעת להיות יצירתיים ולזרום עם הילדים על מנת ליצור אצלם גירוי ללמידה, לאתגר אותם, והחשוב מכל שתהיה להם תחושת הצלחה ומסוגלות”.
אפרת לומד תוך כדי תנועה לתקשר עם הילדים. “בהתחלה רוב הילדים התביישו וחששו מאינטרקציה עם חבריהם או מהכדור. עם הזמן הם קיבלו ביטחון והיום איך שהם מגיעים לאימון, ישר הם משחקים עם הכדור יחד או לחוד ומאוד נהנים, ואף יוצרים קשרים חברתיים מעבר לשעות האימון”.
אפרת מרגיש שבשלושה חודשים של אימונים משותפים, החיבור בין הילדים הוא מדהים. “היום אני חש סיפוק גדול כשאני רואה איך הם הפכו לקבוצה מסודרת שמשחקת כדורעף בתחושה של שייכות. זה שאב ממני המון אנרגיה, אבל באותה נשימה גם מילא אותי חזרה. בסיום האימון הראשון רציתי לבכות מרוב התרגשות. אני מודה לשחקנים ולשחקניות על הזכות שניתנה לי לאמן אותם”.
מה התגובות שאתה מקבל מהילדים?
“שהם מרגישים חלק ממשהו גדול. הם כבר רוצים לשחק בטורנירים, אפילו בליגה. הם שמחים להתאמן, גאים ללבוש את המדים של מועדון הפועל כפ”ס עם סמל המועדון. יש כבר שחקנים שמחליקים כף ביד עם שחקן אחר, שזה ממש התקדמות”.
על תחושת הילדים באימונים ניתן ללמוד מדבריה של מיטל, אמא של י’ בן ה-12, שמתאמן בקבוצה.
“הבן שלי מגיע בשמחה לכל אימון ומרגיש שזה נותן לו הרבה סיפוק. האימון מאוד מקצועי, ואנחנו מגיעים מידי שבוע, כיוון שהמאמן הדר וכל הצוות שמעורב עושים עבודה מקסימה. זה בכלל לא מובן מאיליו שמאמן שלא מורגל לעבוד עם אוכלוסייה זו, מעביר אימון מאוד מקצועי ובסבלנות רבה מתאים את קצב האימון לקצב של הילדים. הוא רואה כל ילד וילד ופונה באופן אישי לילד שמרגיש קושי להשתתף. הוא לא נותן לאף ילד להיעלם. אחד הקשיים של ילדים על הרצף זה לתפקד יחד בקבוצה, והאימונים בכפר סבא מחזקים את הבן שלי ונותנים לו תחושת סיפוק שהוא מצליח לתפקד כצוות, ומרגיש שהשיג משהו חשוב. אימונים כאלה מחזקים אותו מבחינה פיסית וחברתית”.