מנציחים את זיכרונם וזיכרונותיהם: ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, השיקה עיריית כפר סבא את מוזאון השואה הווירטואלי, הראשון מסוגו בישראל, להנצחת סיפוריהם של שורדות ושורדי שואה תושבי העיר.
באתר המוזאון מוצגת מפת עולם אינטראקטיבית. באמצעות בחירת שנה על ציר הזמן, ניתן להגיע למקומות שונים בעולם ולקרוא את סיפורי גבורתם של השורדים הכפר-סבאיים.
את רעיון הקמת מוזאון השואה הווירטואלי הגה, יזם והקים יו”ר מינהלת גמלאים, אזרחים ותיקים ושורדי שואה וחבר המועצה אברהם (ממה) שיינפיין.
המוזאון הווירטואלי הוקם על ידי עיריית כפר סבא, באמצעות מנהלת מינהלת הגמלאים – אגף קהילה, אורית בראון ובשיתוף מכללת בית ברל וחברת “טרסה” -המתמחה בבניית אתרים המאפשרים שיתוף זיכרונות מכל מקום בעולם. את סיפורי השואה ניתן להעלות באופן עצמאי לאתר, ואלה נערכים על ידי אנשי מקצוע.
בנוסף, האתר מציג ראיונות משודרים של שורדות ושורדי השואה הכפר-סבאיים, בהן הם משתפים את תלאות המלחמה, העלייה לארץ ישראל והחיים החדשים בתום השואה.
אחד מהם הוא סיפורו של אברהם פוקס, שהיה בן 7.5 כשנלקח לאושוויץ עם אמו. הוא שרד לבדו את זוועות המלחמה, ומספר: “לא ידעתי כלום על פלשתינה, אבל ידעתי שאני נוסע למדינה יהודית”.
סיפור נוסף הוא סיפורה של פנינה קלטמן, שסיפרה: “היינו כל כך רעבים שקילפנו קליפות מהעצים ושתינו שלג. הבטן הייתה נפוחה מרעב, הרבה מילדי המשפחה מתו גם סבא וסבתא מתו ואי אפשר היה לקבור אותם. אני זוכרת ששכבתי על-יד סבתא המתה הרבה זמן”.
יו"ר מינהלת גמלאים, אזרחים ותיקים ושורדי שואה וחבר המועצה, אברהם (ממה) שיינפיין: "הנצחת זיכרון השואה וסיפורי השורדות והשורדים היא חובה לאומית המוטלת על כל אחד ואחת מאיתנו, למען אלה שעברו את התופת הקשה מכל ושרדו את אכזריותם של הנאצים. אני מודה לכל השותפות והשותפים, לתמיכתם של ראש העיר ומנכ"ל העירייה לפרויקט החשוב הזה ומזמין את תושבות ותושבי העיר להעלות את סיפורי השורדים".
לאתר מוזיאון השואה הווירטואלי של כפר סבא:
https://bit.ly/3cSk7wM
צילום: אילן ספירא