לפני שנה וחצי מונה ד”ר מוטי דלג’ו על ידי רשם האגודות השיתופיות כיו”ר ועד ממונה על “מפעל המים”, בכפר סבא ומאז כל מעייניו בקידום המשימה לבצע מהפך במפעל המים. דלג’ו קפץ למים העמוקים של האגודה השיתופית "מפעל המים" הוא הולך לשנות סדרי בראשית, לערוך שינויים מפליגים במערכת, לארגן מחדש מוסדות עתיקים – במילים פשוטות להוזיל לתושבים את מחירי המים, לנער וליעל את עבודת האגודה.
ממש לפני 90 שנה, 1931, יזמו פרנסי המושבה כפר סבא הקמת מפעל מים למען התושבים, להבטחת אספקת מים ולשיפור איכותם. חפרו בארות, יצרו תשתית, הקימו יש מאין. מאז התפתחה האגודה החקלאית השיתופית הזאת, רכשה נכסים, קרקעות, מבנים, קאונטרי קלאב, צברה רכוש ומקורות הכנסה הרבה מעבר לאספקת מים לתושבים. ברווחים הגדולים השתמשו לטיפוח ערכים נוספים לרבות תרבות ורווחה לעיר במגוון רחב של תחומים. חברים באגודה – כל תושבי כפר סבא, כיום כ 70,000 חברים.
לפני מספר שנים יצא תיקון 27 לחוק המים מטעם רשות המים לישראל. על פי תיקון זה יוצא תחום המים מהרשויות המקומיות ומועבר לתאגידים באזורי הארץ לפי מפתח ארצי. באזור שלנו התאגיד הוא "פלגי השרון". אולם, בשונה מכל הארץ, בכפ"ס המים הם ברשות "מפעל המים" – חברה פרטית למעשה. ומי הם אם כן, מנהלי החברה הזאת? כאמור כל תושבי כפ"ס אשר מיוצגים ע"י חברי מועצת העיר, שכאמור גם ממונים על הכנסות והוצאות האגודה, מיליוני שקלים בשנה. לכאורה ניגוד עניינים. על פי החוק כפי שנאמר, האגודה מעבירה את כספי תשלומי המים לרשות המים הממשלתית וכך נוצרת אפליה קיצונית של האגודה שלנו. בגלל מצב זה משלמים תושבי כפ"ס יותר מערים אחרות בהם קיים תאגיד, כנדרש.
הצעת המהפך של דלג'ו.
בראיון ל"ירוק" מסביר דלג'ו את הצעתו לשינוי המבני:
"אני מציע לבטל את מעמדם של חברי מועצת העיר כמייצגים את חברי האגודה (כל תושבי העיר) ובמקומם להקים את "מועצת האגודה". למועצה זו ייבחרו תושבי העיר נטולי כל זיקה פוליטית ותפקידים מוניציפליים. מועצה זו היא שתחליט על השימוש בהכנסות "מפעל המים" בלי שיקולים פוליטיים כלשהם. (הכנסות מכל נכסי האגודה)".
ומי הם הנבחרים הללו, דלג'ו?
"מועצת האגודה תורכב מתושבים שיומלצו ע"י חברי מועצת העיר. כל חבר מועצה (21 כיום) ימליץ על3-4 , וכך תהיה המועצה מורכבת מ 63 חברים (לפי 3 מומלצים לחבר מועצה). מועצה זו תכונן בצמוד לבחירות המוניציפליות של כפ"ס כל 5 שנים. מועצת האגודה תבחר מתוכה 13 חברים שיהוו את הנהלת המועצה. ב 1.7.2021 (היום) מתכנסת מועצת העיר לדיון ראשוני בהצעה שלי, בתקווה שהיא תתקבל, ותזכה לאישור רשמי בקרוב בהחלטת חברי מועצת העיר".
ובאמתחתך, דלג'ו, רעיון לשלב ב' של כל המהלך המהפכני שלך, מהו?
"עלינו לפעול גם אצלנו לפי חוקי המדינה. הטיפול בנושא המים והביוב נתון בארץ, כאמור, בידי תאגידי המים האזוריים. תאגיד "פלגי השרון" עוסק כיום רק בסוגיית הביוב, במקום בכל נושא המים. זה לא בריא וגורם לתשלומי יתר של תושבי העיר. שלב ב' יהיה מכירת כל תחום המים ל"פלגי השרון" והעברת ניהול המים לידיהם. אגודת "מפעל המים" של כפ"ס תמשיך להפעיל את כל נכסיה באופן עצמאי לטובת תושבי העיר בתחומי הרווחה, תרבות וכו'. מפעל המים מקיים כיום 12 בארות והוא מספק חלק נכבד מהספקת המים לעיר.
תשתיות המים, מכוני שאיבה, צנרת, מערכות הביוב, גביית תשלומי המים, כל אלה יטופלו בעתיד ע"י התאגיד, כי כך צריך להיות".