חבר מועצת העיר פנחס כהנא מסיעת כפר סבא מתקדמת יעלה לדיון בישיבת מועצת העיר את הנושא לדיון
חבר מועצת העיר, עילאי הרסגור הנדין, נציג מרצ בעיר, עם חבריו במועצת העיר, מבקשים כי עיריית כפר סבא תטע עצים גם בשנת השמיטה “נטיעות העצים ועבודות הפיתוח והתחזוקה של הגינון העירוני יעשו בשנת תשפ”ב באופן התואם את צרכי הגינון ושמירת היער העירוני של כפר סבא”, מבקש הרסגור, “מספר העצים שיינטעו בשנת תשפ”ב על ידי העירייה לא יפחת ממספר העצים שניטעו בשנת תשפ”א”.
לדברי הארבעה, ובראשם עילאי הרסגור-הנדין, פליאה קטנר, מאיר מנדלוביץ, ולירית שפיר שמש, יש לטעת כרגיל, כאמור בשנת השמיטה.
שנת תשפ”ב מוגדרת מבחינה הלכתית כ”שנת שמיטה”. בשנה זו נוהגים שומרי המצוות שלא לנטוע עצי מאכל או לשתול יבולים לצרכי מאכל.
“בעוד שבעולם החקלאי ישנם שלל פתרונות הלכתיים להתמודדות עם הסוגייה ולהבטחת המשך הזנת האוכלוסייה ופרנסת החקלאים, עיריות ברחבי הארץ הלכו והחמירו בנושא עד כדי סירוב לנטוע עצי נוי. אך כיום המגמה מתהפכת. יותר ויותר עיריות מודיעות שימשיכו את הנטיעות, במיוחד על רקע המשבר האקלימי שאנו חווים”
פנחס כהנא מסיעת כפר סבא מתקדמת אמר השבוע לירוק: כיום, יותר מתמיד, ישנה הכרה עולמית בחשיבות נטיעתם של עצים. “הפסקה יזומה של שנה בנטיעות אינה עולה בקנה אחד עם הגדרתה של כפר סבא כעיר ירוקה ומקיימת. עיריית כפר סבא אינה אמורה להתנהל לפי חוקי ההלכה, אלא לפי טובתם של תושבות ותושבי העיר, אך גם מבחינה הלכתית אין בהפסקת הנטיעות כל היגיון”. אנו נמצאים בשנת שמיטה.
מכבדים מאד את בעקרונות החברתיים והסביבתיים העומדים בבסיס שנת השמיטה.
שנת השמיטה מתייחסת הן לשמיטת הארץ – איסור על עבודת האדמה והנאה מתוצרתה והן שמיטת כספים.
כל השנים, ניסו למצוא פתרון הלכתי שיאפשר לחקלאות להתקיים ונמצא פתרון של היתר מכירה שעל פיו נמכרות הקרקעות לגוי ובכך נפטר הצורך מקיום מצוות שמיטה. גם לנושא שמיטת הכספים נמצא פתרון הלכתי. רק לנושא נטיעת העצים ברחובות העיר לא נמצא פתרון הלכתי וכנראה לא נעשה מאמץ בכיוון.
מבינים היטב נושא שמיטת הקרקע, מהסיבות הסביבתיות והחקלאיות למרות שכמובן יש קיום פתרונות של דישון וכו’ אבל יש בסיס ערכי למצווה זו.
לנטיעת עצים ברחובות העיר אין כל קשר להגיון העומד בבסיס שמיטת הקרקע. מדובר בגומות קטנות, עם תשתית של חומרי בניה בבסיס המדרכות. אין כאן שאלה של טיוב קרקע.
חייבים להמשיך לטעת ברחובות העיר. בקשנו להאיץ נטיעות לקראת שנת השמיטה ונשארנו עם ממוצע נטיעות של כ 800 עצים לשנה זה מספר שנים. השנה היקף בקשות לכריתת עצים הוא 452 עצים ועוד לא הסתימה השנה. השנה כפי שזה נראה יהיו יותר כריתות מנטיעות. הכריתות כוללות נתונים גם מפרטיים. הבאנו מספר פעמים נושאי הנטיעה למועצת העיר ובין השאר ראש העיר הודיע שבכל גומה קיימת שיש בה תשתית מים, תינטע מיד. ויש סקר בנושא בעירייה. זה לא נעשה. הבעיה איננה רק מספרית. אנחנו לא מתקדמים בגודל הגומות לעצים, התשתית לשורשים.
אנחנו נמצאים בזמן חירום סביבתי, עם רצון ליצור תנאים להליכה ברחובות העיר ולרכיבה על אפנים, מעבר ליתרונות של הורדת טמפרטורות, קליטת פחמן, פליטת חמצן, הורדת מפלס הרעש, קליטת אבק ועוד.
רוצים להזכיר שבשנת שמיטה אין גם לכרות עצים, אלא אם יש בעיה בטיחותית שלא סובלת דיחוי. יש פתרונות הלכתיים יצירתיים למרכיבי שנת השמיטה ורק לנושא נטיעת העצים ברחובות לא נמצא פתרון או לא דנו בסוגיה זו. יש כמובן רשויות שנוטעות בשנת השמיטה.
בישיבת מועצת העיר נציע שבשנת השמיטה העיריה תמשיך לטעת עצים בוגרים ברחובות העיר, באותם מקומות שיש תשתית מוכנה לנטיעה.
תגובת חבר המועצה עו״ד איתן צנעני: ״שנת התקציב היא שנה קלנדרית, להבדיל משנת השמיטה שהיא שנה עברית ולכן אין מניעה מלשתול עצים החל מספטמבר 2022.
עיריית כפר סבא תשתול בשנת 2022 כמות עצים כמו בכל שנה אחרת ולכן שנת השמיטה לא תפגע בכמות הנטיעות השנתית.״