לפני כ – 3000 שנה יצאו בני ישראל ממצרים בהנהגתו של משה רבנו. מאורע היסטורי זה הונצח בהגדת פסח, הגדת יציאת מצרים, המוקראת ומושמעת ע”י כל יהודי כמסורת נצח. לפני כ 75 שנה התרחש אירוע דומה לעם היהודי, בשנות ה 40 למאה הקודמת – יציאת היהודים מאירופה לארץ ישראל. גם כאן היה זה אירוע לאומי היסטורי, לא פחות הירואי מיציאת מצרים. אמנם לא התרחשו ניסים כמו בקיעת ים סוף ו – 40 שנות מדבר, אבל המאבק והכמיהה לשוב למולדת, הגבורה והנחישות, דומים במהותם בשני האירועים הגדולים הללו.
שנות ההעפלה הבלתי ליגלית הקיפו עלייה עצומה וקשה של אלפים רבים. האירוע הייחודי הטראומטי וההירואי שהתרחש בתש”ז, יולי 1947 ונמשך כשנה, הוא הספינה “יציאת אירופה” הידועה בשמה אקסודוס. אירוע זה למעשה מייצג את כל תקופת ההעפלה והמאבק הבלתי מתפשר של שורדי השואה (אולי בהקבלה לעבדים במצרים), לעלות לארצנו ההיסטורית. 4554 גיבורים – נשים וגברים, ילדים וזקנים, חברי תנועות נוער ועוד ועוד היו בין המעפילים על הספינה ההיא, שסיפורה כבר הועלה בספרים, מאמרים וגם סרט הוליוודי מוכר.
הגדת אקסודוס
היה זה איש כפר סבא, יצחק רוזמן שהגה את רעיון ההגדה הזאת. יצחק בנו של מרדכי רוזמן מנהיג המעפילים על הספינה, חשב שיהיה זה נכון ליצור הגדה נוספת לעם ישראל. כדוגמת ההגדה ליציאת מצרים, תהיה זו הגדת יציאת אירופה – אקסודוס. ריכז יצחק סביבו חברים נוספים הקשורים משפחתית למעפילי אקסודוס, בהם יעקב וימן, אילת ארונוביץ, יפה פס ומנחם שפי, והתחילו בהגשמת הרעיון.
מספר יצחק:
”התחלנו לאסוף חומרים מכל מקום. קיימנו ראיונות עם שורדי הספינה שעדיין חיים בישראל. תמונות נדירות של חיי המעפילים בספינה. החיים במחנות הגירוש בצרפת וגרמניה. תיעוד המאבקים בבריטים ובספינות המלחמה שלהם הנוגחות באקסודוס. זיכרון הנופלים במאבקים הקשים, הלידות והפטירות על הספינה (היו 19 לידות). חיי התרבות, החינוך, הרפואה, המזון, שירת “התקווה” כשיר מחאה, הזדהות ותקווה. סיקור האירוע בתקשורת העולמית. נאומי המנהיגים על הספינה, כל תיעוד אפשרי. במשך 6 שנים אספנו וערכנו לכדי הגדה מפוארת, מושקעת מאד, עם עדויות מרתקות, תמונות, סמלים, שירי התקופה, קטעי עיתונות, יצירות גרפיות ועוד.
התכנסנו, כ 100 איש לקריאת ההגדה עם הרמת 5 כוסות יין. קריאת ההגדה נעשית במתכונת קריאת הגדת פסח על כל המשתמע. האירוע האחרון נערך בכפר סבא השבוע. הוקראו עדויות אוטנטיות מפי השורדים והעקורים, מרתקות, מעשירות, נכסי זיכרון לעם ישראל.
כוס ראשונה – לכבוד מייסדי ארגון הבריחה, הפרטיזנים, לוחמי הגטאות. כוס שנייה – לכבוד רוכשי הספינה. כוס שלישית – לכבוד צוות הספינה, אנשי פלי”ם והמתנדבים הרבים. כוס רביעית – הגיבורים האמיתיים 4554 מעפילי הספינה. כוס חמישית – לכבוד בני המשפחות ולחיי מדינת ישראל.
באירוע המיוחד נכחו כמה מנוסעי הספינה, בהם זאב ארנון, לורה גודז’נסקי, יפה פס, שנולדה על הספינה, המשורר יצחק גנוז ועוד כמה, וכמובן בנים ונכדים למעפילים ההם. שירים כמו “בחשאי ספינה גוששת” ו”בין גבולות” שזורים בהגדה הנפלאה הזאת.
קריאת הגדת אקסודוס נעשית במתכונת של הגדת יציאת מצרים (פסח), כאשר שותפי הסדר הזה קוראים לפי תור את הקטעים, עד האחרון שבהם. והשירים שזורים בין הקטעים.
יצחק רוזמן, שגם היה “אב הסדר”, סיכם בדבריו: יציאת יהודיי אירופה מהתופת של השואה ומגלות של 2000 שנה אינה נופלת בחשיבותה ההיסטורית מיציאת מצרים. מן הטעם הזה ראוי לה להגדה שיצרנו, שתהיה נקראת בכל בית בישראל במועד מוסכם ביולי מדי שנה, כחלק מתקומת העם שלנו והקמת המדינה. הגדת אקסודוס מספרת אמנם את סיפור הספינה הבודדת ההיא אך היא מבטאת את מאוויי העם כולו לארצו ומייצגת את כלל המעפילים בכל הספינות הרבות של התקופה המופלאה ההיא”.