מאת: תמר אנטוקול
כל מי שביקר בארצות המזרח הרחוק, ודאי הבחין כי מאכלי חלב לרוב אינם חלק מהתפריט במסעדות ואף קיים קושי להשיגם. פעמים רבות שאלתי את עצמי מדוע, האם זה עניין תרבותי? כלכלי? העדפה לטעמים מסוימים? וכדומה.
את התשובה מצאתי בלימוד ההיסטוריה של הרפואה הסינית. בעת העתיקה בסין, היה נוהג של רופאים לארוז את מחטיהם וצמחי המרפא שלהם ולנסוע מכפר לכפר ברחבי המדינה הגדולה בחיפוש אחר חולים. באותה הזדמנות, הם ביקשו להבין את הגורמים למחלות שונות והבחינו שקיימת קורלציה (מתאם), בין מיקומם של המטופלים מבחינה גאוגרפית, לסוגי המחלות הנפוצות באותו אזור. לדוגמה, אנשים שהתגוררו על שפת החוף או באזורי ביצות סבלו מסוג אחד של מחלה, בעוד לאלו שגרו בפסגות ההרים היו תלונות אחרות. מהר מאוד הם למדו שקיימים קשרים בין בחירות תזונתיות ותהליכי מחלה.
היו אזורים בסין, שבהם גידלו פרות ותושביהם צרכו מוצרי חלב. אחד המתאמים הבולטים ביותר שמצאו, היה הקשר בין צריכת מוצרי חלב, לבין יצירת ליחה בגוף. במושג ״ליחה״ הם תארו גם כפי שאנו לרוב מכירים היום, כהפרשה רירית מדרכי הנשימה, שמבטאת בנזלת, סינוסיטיס, ברונכיטיס או אסטמה.
אך הם מצאו גם מתאם רב בין צריכת מוצרי חלב, למחלות נוספות שאותן הן תארו כ ״גושי ליחה במפרקים״, מה שהיום אנו מכירים כ ״דלקת פרקים״ ואף למחלות אוטואימוניות נוספות, לאלרגיות וכדומה. כתרבות, החליטו הסינים, שמאכלי חלב אינם בריאים והוציאו אותם כמעט כליל מהתפריט. כיום, יש מחקרים רבים שמצביעים על קשר בין צריכת מוצרי חלב להחמרה במצבי אקנה, אקזמה, בעיות עיכול כתוצאה מאי סבילות לסוכר החלב (לקטוז). נמצא כי חלבון החלב (קזאין), מעורר אצל אנשים רבים תגובות אלרגיות.
ולמרות הדעה הרווחת כי החלב עשיר בסידן ותורם לצפיפות העצם, למעשה החלב הוא מזון חומצי, ועל מנת לנטרל את חומציותו, הגוף משתמש בסידן המצוי בגוף, הנחשב לבסיסי. ולכן דווקא במדינות שבהן צריכת החלב נמוכה, שיעור האוסטאופורוזיס נמוך יותר.
אז האם יש להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב, אשר ללא ספק מהווים נדבך מרכזי במטבח הישראלי?
לא בהכרח. ברפואה הסינית המסורתית, החלב מוגדר כמזון, המחזק את התמציות בגוף וכמלחלח, ויכול להועיל במצבים של חולשה או של יובש. ככלל, חייבים תמיד לבצע התאמה אישית בין האדם, מצבו בריאותו, גילו, אורח חייו לבין המלצות התזונה הניתנות לו. אם מעדיפים שלא לוותר לחלוטין על מוצרי חלב, אפשר להקטין כמויות, רצוי לצרוך מוצרים ממקור אורגני, עדיף מוצרים מותססים כיוגורטים או קפיר, בהם יש חיידקים ידידותיים, או מוצרים מחלב עזים, שנחשב כקל יותר לעיכול. כמובן שקיימים בשוק תחליפי חלב רבים כגון: חלב אורז, סויה, שקדים וכדומה כולל מעדני חלב, גבינות נהדרות על בסיס קשיו.
ולסיום, מתכון לעוגת גבינה טבעונית
בסיס העוגה – תבנית קטנה/בינונית
200 גר׳ ביסקוויטים פתי בר
או לוטוס מרוסקים לפירורים
8 כפות חלב על בסיס צמחי
¼ כפית גרידת לימון
גוף העוגה
250 גר׳ גבינת טופו
1 מיכל שמנת צמחית מתוקה
1/2 חבילת פודינג וניל
אופן ההכנה:
לערבב את פירורי הביסקוויטים עם החלב הצמחי וגרידת הלימון ולשטח לתוך תבנית משומנת. להקציף את השמנת המתוקה עם פודינג הווניל לקצפת. להוסיף את הגבינה ולערבב. לצקת את תערובת הגבינה מעל הבסיס. לקשט למעלה בפירות יער ולצנן במקרר למשך 4 שעות.
תמר אנטוקול, מטפלת מוסמכת מטעם האגודה לרפואה סינית מסורתית Dipl. C.M I.A.TCM המאמר נכתב על ידי :מומחית בגינקולוגיה סינית (רפואה סינית לנשים), מטפלת בקליניקה פרטית הוד השרון ומנהלת את הרפואה המשלימה בגניקולוגיה בביה״ח ליס (איכילוב) מתגוררת בהוד השרון, נשואה ואמא לשלושה. במידה ואת חווה תופעות רגשיות ו/או גופניות, אשמח לעזור. 0
לייעוץ ותיאום תור: 054-6599444
תמר אנטוקול מטפלת מוסמכת ברפואה סינית מסורתית
Dipl. C.M I.A.TCM מומחית ברפואת נשים, בכל מעגלי החיים, ליווי טיפולי פוריות, הריון ולידה.
מוזמנים לבקר באתר:
www.tamarantokol-clinic.com
ובאינסטגרם:
tamarantokol.clinic@