אין סוף סיפורים של ניצולי השואה, והרבה דרכים לספר את הזוועות של התקופה ההיא. דרך, שאולי לא נראתה כמוה, לספר את סיפורם של הניצולים, הותוותה כאן אצלנו בהוד השרון, משהו מיוחד ביוזמה של תושבי עירנו – הצגת הקורות האישיים של הניצול במונודרמה תיאטרלית. הרעיון הבשיל במוחה הקודח של אשת התיאטרון המוכרת יהודית קוריס, תושבת הוד השרון.
על הרעיון הייחודי מספרים לנו שני שותפי הפרויקט איצקו ימפולסקי ונוה גור.
מספרם של הניצולים הולך ומתמעט ויש צורך אקוטי לשמר את הזיכרון למען ההיסטוריה ומורשת העם. ביוזמתה של הבימאית הכותבת יהודית קוריס נבחרו 10 ניצולי שואה כולם מהוד השרון כשותפים לרעיון. נבחרו 10 שחקנים/כותבים אשר הוצמדו לעשרת הניצולים – אחד על אחד – גברים ונשים. כל שחקן (חובב/ת) מכין מונודרמה – הצגת יחיד על בסיס סיפורו של הניצול שותפו לפרויקט.
כנציגי הקבוצה הנה הסיפור שלנו.
מספר איצקו: “אני הוצמדתי לבצלאל גרין (93) ניצול אושוויץ, ברגן בלזן, ולסיפורו המדהים. קיימנו 8 פגישות בביתו בהדרכת יהודית קוריס. הפגישות גם צולמו בווידאו והוקלטו. כתיבת הטקסט נעשתה ע”י פזית שלף (כל השאר כתבו בעצמם את הטקסט). אני במקרה גם שחקן מקצועי בוגר בי”ס לווינשטיין, הכנתי מונודרמה של 40 דקות, שבה אני בעצם מייצג את בצלאל, מדבר מגרונו. אני הוא בצלאל בהצגה הזאת. אני נכנס לראשו, לרגשות שלו, לעובדות הנוראות שעבר, למחשבות שלו, וכן, גם בוכה אתו ובלעדיו תוך כדי הופעתי בחזרות ועל הבמה בהמשך. “אתה מייצג אותי יותר טוב מאשר אני את עצמי” – אומר בצלאל. ויש גם ליווי מוזיקלי להצגה”.
מספר נוה גור: “הניצול שלי הוא משה קפטאן (נפטר בתהליך הכנת המונודרמה). נפגשנו 8 פעמים בליווי של יהודית. אני כתבתי את הטקסט תוך הזדהות מרבית וחקר הפרטים הרגישים ביותר. יצאתי ל 3 ימים לצפון לצימר רק לצרכי הכתיבה, ואני חייב להתוודות, בכיתי עם כתיבת ההצגה הזאת. אינני שחקן מקצועי אבל כמו שאר המתנדבים בעל יכולת משחק סבירה”.
ועכשיו, נוה ואיצקו, מה המימוש של הפרויקט לציבור הרחב?
“כאמור מוכנות עכשיו 10 הצגות יחיד (מונודרמות) אשר יוצגו במסגרת זיכרון בסלון לפני קהלים רבים. בשבוע הבא שבו יום השואה יוצגו בבתים ומקומות ציבוריים, כל אחד עם סיפורו המיוחד. ב 18.4 ייערך ערב מרוכז בו יוצגו קטעים ע”י כל השחקנים, בבימטרון, ותוצג תערוכה מקיפה. עלינו לציין את חסותה של העירייה בסיועה של אסנת סטוצ’ינר מנהלת אגף המתנדבים. משום ההשקעה העצומה במשך שנה, יתכן שהמונודרמות שלנו יוצגו גם בהמשך במקומות שונים בארץ, בבחינת מהוד השרון תצא תורה. ואנחנו חייבים לציין שכל הפרויקט הזה נעשה בהתנדבות מלאה של כל השותפים”.
יהודית קוריס על המיזם שלה:
“זהו סיפור חיים חי, כאן ועכשיו, כמו סרט, חווייתי בלתי אמצעי, בזה כוחו. תהליך של עבודה בגוף ראשון של הניצול באמצעות השחקן המייצג אותו. עבודה עצומה הושקעה במעקב רצוף וצמוד שלי בתהליך הכתיבה, העריכה, והמשחק, ומן הטעם הזה המונודרמות יוצגו גם בהמשך בפני חיילים, בתי”ס, מכינות וקהלים רבים אחרים. המטרה – לעשות טוב בעולם שלנו”.
ראוי לציין את שמות שותפי המיזם. השורדים: חיים ארביב, זאב בורגר, בתיה פרוז’נסקי, חנה פישלוביץ, ד”ר צילה צ’סלבה פוטשניקוב, סאלי גרנט, מדי לוי, דוד שטיינברג, משה קפטן ז”ל, בצלאל גרין. המתנדבים: יהודה ירון, מנחם משגב, רבקה ספיר, אלישבע הניג, אוסי פלדמן, מזל לוי, תמר הרן, דויטש, נוה גור, איצקו ימפולסקי, פזית שלף.