לא בכל עיר זורם נחל מדהים ובימי החורף הוא נראה בשיאו והיו ימים שאף עלה על גדותיו. לראש העיר הקודם היה חשיבה לשקם את הנחל ואף סלל שביל רכיבה והליכה על גדות הנחל בעלות של מאות אלפי שקלים שירדו לטמיון כי מאז בחירתו של ראש העיר הנוכחי, אמיר כוכבי התוכנית נכנסה עמוק למגירה ובמקומה יצאה תכונית בית הנערה שמחריבה את נחל הדר תמורת אחוזי בניה שיקבלו יזמי הנדל”ן. לצורך שיקום הנחל והעלאת המודעות לנושא צריך רק אדם אחד שיפעל וירתום עוד משוגעים לדבר ויחד יגייסו את התושבים להעלאת נושא שימור נחל הדר לראש סדר העדיפות.
פגשנו את תושבת העיר, אירית חולי נחום, שלפני כשנה וחצי עברה לגור ליד הנחל והחלה את תהליך שימור הנחל.אירית שיתפה את עיתון ירוק במסע להצלת נחל הדר: ”באחת מנסיעותיי לצד הנחל, הבנתי שאני נוסעת בתוך מסדרון אקולוגי. התחלתי לטייל ליד הנחל, צילמתי המון – מצד אחד ראיתי נחל יפהפה, ומצד שני פגיעה נוראית במקום והזנחה קשה. קבעתי פגישה עם העיריה, אריק “מנאמני העצים הוד”ש” הצטרף ליוזמה וגם האקולוגית של היחידה הסביבתית. המצגת שהכנו שיקפה מצד אחד את הפוטנציאל האדיר של הנחל וסביבתו ומצד שני את שלל המפגעים מהם הוא סובל: פסולת בניין, פסולת חקלאית, הצפות, הבערת אש, עבודות בנחל ללא תיאום עם אקולוג.ית, הרס בתי גידול ע”י כלי רכב הנוסעים לצד הנחל ובתוך אפיק הנחל, מזהמים ועוד. חשבתי שבזאת תם תפקידי, אך לא כך היה, ומצאתי את עצמי לומדת את הנושא ופועלת להביא לשינוי המיוחל.
נאמר לי, שהקרקעות משני צידי הנחל הן פרטיות ולכן אי אפשר לעשות דבר עד שיהיו תכניות למקום. זה נכון שהקרקעות פרטיות, אך זה לא שאין מה לעשות עם זה. אפשר לשנות את המצב רק צריך לפעול לשם כך. אפשר לכונן שיתוף פעולה עם בעלי הקרקע, לאכוף לגבי ניקיון והבערת אש, לסגור את דרך העפר הלא מאושרת שמשמשת רכבים מכל הסוגים כולל לפעילות מוטורית מסוכנת (המסכנת את תושבי השכונה ואת כל משתמשי הדרך, גורמת לפגיעה בצמחייה, דריסת בע”ח, רעש וזיהום, פגיעה במערכת האקולוגית עד כדי הרס בתי-גידול) ויש עוד הרבה מה לעשות.
בהמשך למדתי שקיימות גם תכניות בנייה שתוצאותיהן הן פגיעה בשטחי ההצפה של הנחל, פגיעה ברצף הנחלי וקיטוע בתי גידול עד כדי סכנת הכחדה מהנחל ועוד.
התחלתי לשתף במצב תושבים ואת וועדת הקיימות של העיר. ערכתי סיורים במקום (בהתנדבות) כדי להעלות את המודעות לנחל ולמצבו.תושבים נוספים נרתמו לעניין ויחד הקמנו את קבוצת “שומרים על נחל הדר”. אחת הפעילויות שערכנו בנחל לטובת העלאת המודעות למצבו היא “קרנבל בנחל” שנערך ביום שישי האחרון במסגרת פסטיבל הנחלים הארצי של החברה להגנת הטבע, רשויות ניקוז וגופים נוספים.
האירוע כולו נערך בהתנדבות והודות לשיתופי פעולה מקסימים והרתמות של הקהילה לטובת הנחל.
הגיעו משתתפים רבים, טיילו בנחל, נהנו והבינו את הצורך להגן עליו, לשמר ולשקם אותו. הקרנבל כלל הסברה, סיורים ופעילויות מגוונות נוספות.
לשאלתנו מה אתם רוצים?
אירית אומרת: ”לקדם את שחרור/רכישת שטחי ההצפה של הנחל לטובת שיקום ושימור הנחל וקידום הנחל וסביבתו כאתר טבע עירוני לרווחת הציבור.
לקדם הידברות ושיתוף פעולה עם החקלאים/ובעלי הקרקעות לטובת סגירת השבילים/הדרכים שלצד הנחל בפני כלי רכב ולטובת קבלת הסכמתם לביצוע פעולות לשימור ושיקום הנחל וסביבתו.
לשמור על שטחי הצפה והחלחול ולמנוע אטימתם לצורך הפחתת נגר עילי ומניעת הצפות.
לשמור על תוואי הנחל ופיתוליו המסייעים למיתון והשהיית הזרימה.
לסגור את שטחי הנחל לכל כלי רכב למעט אופניים ורכבי שירות.
לפקח ולאכוף השלכת של פסולת בניין ופסולת חקלאית וכל פסולת אחרת בשטחי הנחל.
לפקח ולאכוף הבערת אש בשטחי הנחל.
להגן על הנחל מפני עבודות הבנייה הצפויות בקרבתו, להגדיר נהלי עבודה מתאימים, לפקח ולאכוף אותם.
למנוע המשך הטמנת הנחל בצינורות/מובלים תת קרקעיים, ולקדם את הארת הנחל בכל מקטע.
בקצרה לפעול לשיקום הנחל על כל המשתמע מכך – ייצוב גדות, שיקום החי והצומח וכיו"ב. לא להעביר צינורות ניקוז ואחרים בתוך או מתחת לנחל.
שיתוף ציבור ושיתוף פעולה עם התושבים בכל הנוגע לקבלת ההחלטות בנושא נחל הדר ועתידו. אז אם גם אתם בעניין הצטרפו לאירית והחברים שלה שכבר שומרים על נחל הדר