“אני מלווה תהליכים משפטיים מחוץ לכותלי בית המשפט. זה לא צד נגד צד אלא יצירת תוצאה משפטית בהסכמה, לקראת פרידה או גם לאפשרות של שיקום היחסים שבגינם הגיעו אלי בני הזוג”. כך מגדירה את מקצועה ועיסוקה המשפטי (ובמידה רבה גם הפסיכולוגי), עו”ד אדוה ננטל, מגשרת פרטית וגם מטעם הנהלת בתי המשפט – אזרחי ומשפחה. באופן מעשי היא גם יועצת זוגיות.
עו”ד אדוה ננטל, ילידת הוד השרון, בוגרת מוסינזון, תואר ראשון במשפטים ב”שערי משפט”. תואר שני במשפטים LLM.
“לאורך החיים”, מסבירה אדוה, “בחיי הזוגיות כולם חווים משברים מסוגים שונים – אהבה נכזבת, ביטול חתונה, תקופת הריון ולידה, ריחוק זוגי, משבר אמון, בגידות, הבית מתרוקן – עם עזיבת הילדים פתאום מוצא הזוג את עצמו יחד לבד, אובדן ושכול, מילואים, משברים רגשיים. ואלו בעוצמות שונות המביאות להתבוננות פנימית וחשבון נפש. במצבים אלו קשה להכיל את בן/בת הזוג. המשברים הללו מובילים לפרידות וגירושים וכאן אני נכנסת לתמונה”.
אם כן, מה זה בעצם הגישור בהסכמות, שאת אמונה עליו?
“כמגשרת אני בונה הסכמות, תהליכי גישור לפרידות וגירושים לא דרך בתי משפט אלא מציאת דרך ידידותית שהם יסכימו עליה. אני מאגדת להסכם, שבסופו יוגש לערכאה המשפטית לקבל תוקף של בית משפט. למעשה הליך זה מייתר את הצורך בהתדיינות צד נגד צד בבית המשפט. אני עוזרת ליצירת שיתוף הפעולה הזה”.
ואופציה לשיקום, אדוה, זה לא במסגרת עיסוקך?
“דבר ראשון אני שואלת מה הביא אתכם אלי, ניסיתם לשקם, למצוא את הפשרה הרצויה? אם הם מביעים נכונות לשקם את היחסים אני מסייעת להם בכך. 16 שנים אני מגשרת ופגשתי הרבה סוגים של מערכות יחסים, מקומות שונים, משברים. לעתים אחד רוצה שיקום ומראש בונים הסכמה ללכת כך או כך, ללכת עם אופציה לשיקום ושלום בית או פירוד בכבוד. כאן אני מפעילה את הניסיון שלי ודרכי שכנוע והתנהלות. למשל כתיבת כללים ע”י בני הזוג, ניסוח מסמך או דיבורים בע”פ ליצירת אווירה חיובית לשיקום או לפירוד, באשר יהיה”.
סיכויי השיקום, לפי ניסיונך, אדוה?
“אני אומרת: בהימצא הרצון תימצא הדרך. אם מוכנים לעבוד על הקושי, אם רוצים להיות זו עם זה, להתעלות על האגו, תימצא דרך לחיבור וסליחה. אחרי הכל כולם רוצים לקבל ולתת אהבה, רוצים להחזיר את החיבור הרגשי – אינטימי- מיני. צריך הרבה אומץ פתיחות וכנות להסכים ללמוד דברים חדשים”.
לשם הדגמה, אדוה, דוגמאות של מקרים שהיו בטיפולך?
הנה סיפור: זוג צעיר, הוא 29 היא 27, תינוקת בת חצי שנה, רוצים להתגרש. אחרי שיחה על מה הם באמת זקוקים עכשיו, מתגלה זוג ללא הדרכה, ללא ניסיון, קצת אבודים. חסרי כלים להורות וזוגיות, ערבוב קריירות, חוסר ידע מינימלי. אחרי שיחה של שעתיים הם אומרים לי שנפל להם האסימון. הם מבינים שצריכים לקבל יעוץ לרכישת כלים להתמודד עם מצב חדש. זה היה ב 2020. הם עד היום יחד ובתוספת של עוד ילד. ליוויתי אותם בדרך להצלחה זוגית. במקום שאעזור להם להתגרש בידידות, גרמתי להם להישאר בנישואיהם.
עוד דוגמה: זוג בני 50 מאוחרות, הרבה שנים בטיפול זוגי, פנו אלי לערוך להם הסכם של חלוקת רכוש. לא רוצים להתגרש, רוצים רק הסכם רכוש וכל אחד יחיה את חייו בנפרד, כאמור בלי גירושים. נערך על ידי הסכם שהשאיר אותם ידידים טובים, שבתות וחגים עם הנכדים, התחשבות הדדית. ניתן לומר על זה – משפחה לא מתפרקת, רק משנה צורה.
עוד סיפור: בני זוג היו מיוצגים ע”י עו”ד בתהליך ארוך וקשה בבית המשפט. רבו על כל דבר – כספים, ילדים, רכוש, על ההתאמה להיות או לא להיות הורה. הריבים הקלאסיים של צד נגד צד כל הזמן. אחרי 5 שנים שלח אותם השופט לגישור לפתור את בעיותיהם, הם הגיעו אלי. תוך 3 חודשים איתי בנו הסכמות, קיבלו תוקף של בית משפט וסוף סוף נפרדו למערכת יחסים קונקרטית.
בסיכומו של דבר גם במצבי קונפליקט קשים אפשר לנהל שיחות קשות אבל איכותיות. אני קוראת לזה מריבה מנומסת, תיווך הפערים עד להבנת האחד את זולתו”.