רובנו חושבים על החלל במונחים של משהו עלום, רחוק, מסתורי, משהו של מומחי-על אי שם בעולמות רחוקים מהבנתנו והווייתנו. לא כך רואה את הדברים שלי רון אדיב, מנהלת תחום החינוך בסוכנות החלל הישראלית, תושבת הוד השרון, שמבחינתה החלל ממש כבר כאן, כאן ועכשיו.
בראיון ל”ירוק” מספרת שלי על החלל שלנו ומשהו על איתן סטיבה, שחזר זה עתה מטיסת החלל ההיסטורית שלו.
ובכן, שלי, על מה אנחנו מדברים?
“סוכנות החלל הישראלית (המנכ”ל אורי אורון) הפועלת במסגרת משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה, בראשות השרה אורית פרקש הכהן, החליטה שתחום החלל צריך להיות נחלת כל תושב בארץ בדגש על הדור הצעיר. בסוכנות החלל יש 4 זרועות: תעשיה וטכנולוגיה, מחקר, קשרי חוץ ותוכניות אסטרטגיות להכשרת דור העתיד. אני ממונה על התחום האחרון”.
ובכן, מה עושים, שלי.
“שני יעדים קבענו: הכשרת ילדים לעסוק בתחום, כמקצוע לעתיד, והקניית ידע לכל עם ישראל להבנת התחום בכלל.
לשם כך אנו מקיימים מגוון עצום של פעולות חינוכיות של ערכים וידע, ביניהן: גיוס מהנדסים וחוקרים ללמד בבתי”ס, ומיד 200 כיתות התמודדו על הזכות. אירועים של שבוע החלל שבוצעו כבר ב 32 מקומות בארץ במרכזי חינוך ונוער. זוהי תוכנית “מיורי גגארין עד בראשית” פתוח למשפחות לפעילות ולימוד ועד כה הפעלנו כ 700 אלף מתעניינים. “כוכבים נופלים” בדרום הארץ, תצפית בחלקיקים נופלים. שבוע החלל על הבאר – סיפורי חלל בבארים בארץ. תוכנית תב”ל – (תלמידים בונים לוויינים) ב 8 רשויות ילדים בנו לוויינים קטנים ושיגרו אותם לחלל, נגיע בהמשך ל 30 לוויינים כאלה. קיץ של הדמיית מאדים והחיים עליו בעתיד. אולימפיאדת החלל בהשתתפות 500 כיתות בארץ, ויש עוד. בתפקידי זה אני מפעילה צוותים מקצועיים בכל הארץ בתקצוב הממשלה”.
שלי (37), נשואה לאריק, אמא ל 3 בנות. בוגרת מוסינזון, קצינה במורן – סיירת תותחנים, בפיתוח הדרכה. תואר ראשון בבר אילן – מדעי ההתנהגות, ותואר שני במכללה למנהל, ביעוץ ארגוני. עבדה ב”תעשידע” של התאח’ התעשיינים בניהול פרויקטים. טיילת עולמית – התהפכה מאופניים בדרך המוות בבוליביה וחזרה אלינו בשלום. מספרת שבהוד השרון גרים מדעני חלל ידועים – הזוג פריאנטה, דודי זוסמן, יואב לנסמן, יובל וליאנוב.
ועכשיו, שלי, חזר האיש שלנו, איתן סטיבה, איך את משתלבת בפרויקט הזה?
“תחום החלל עובר תפנית בעולם, מחסות ממשלתית אל יזמות פרטית. איתן יצא לחלל ואיתו תיק עם 34 משימות חינוכיות. מנכ”ל סוכנות החלל, נציג “רקיע” קרן רמון, איתן עצמו ואנוכי, כצוות היגוי בנינו תוכנית משימות. לדוגמה ניסויי כבידה בחללית, קריאת שירים בעברית שנכתבו ע”י ילדים, ניסויי ראייה, התנהגות נוזלים בחלל, סוגיות אוכל, שינה, אומנות פיסול עם טבעת מיוחדת. איתן קיבל ממני מערכי שיעור וביצע אותם בדבקות והתלהבות. את כל הניסויים והמטלות תיכננו בשיתוף כל עם ישראל. ילדים ונוער שותפו ברעיונות ובבקשות שנבחרו על ידינו בקפידה. והכל נעשה בשיתוף נאסא הסוכנות העולמית לחלל. איתן שהה בחלל 16 יום במקום 10 ימים וכך מיצה היטב את המשימות שקיבל על עצמו. 4 יצאו בחללית הזאת ולי לא נשאר מקום, אז אני מחכה כבר לקבלת הפנים שנעשה לו עם שובו ארצה, וניתוח ממצאי הניסויים שערך. יש לזכור שבתחום החלל בעולם מושקעים כיום 300 מיליארד דולר וזה יגיע בקרוב לטריליון, כי לשמיים אין גבולות”.
עם כל השמעת המילה חלל בורקות עיניה של שלי וניכר בה שהיא כולה רוחפת במרחבי היקום האין סופי, ועם רגליים על הקרקע. לדעתה של שלי, לא רחוק היום ועל הירח תקום מושבה גדולה לחיים של תושבי כדור הארץ. גם המאדים יצטרף לאופציה הקיומית הזאת. להערכתה אפילו בנותיה הקטנות כבר יגיעו ליום הזה, כשברשותן בבית טלסקופ ילדים שבמבט אופטימי ניתן לצפות בו את העתיד ההולך ומתקרב במהירות האור.